16.10.2015

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Lohjalla: keksipicnic ja flashmob

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietettiin syyskuun puolessavälissä Lohjalla kuluvan vuoden teeman - Teollisuuden ja tekniikan perintö - mukaisesti entisessä historiallisessa kalanviljelylaitoksessa Porlassa sekä nostalgisessa, Lohjalle kulttuurihistoriallisesti merkittävässä upeassa Keksitehtaan rakennuksessa. Osallistujia saapui molempiin tilaisuuksiin runsaasti. 

Lohjan Sundmanin keksitehtaalla järjestettiin picnic Euroopan
kulttuuriympäristöpäivien aikana.

Entisellä Mak-keksin keksitehtaalla avautuivat ovet siisteihin, kauniisiin tehdashalleihin. Kutsun mukaisesti kyseessä oli keksipicnic, ja keksejä nautittiin sisällä ja perinteisessä puutarhassa kauniissa auringonpaisteessa. Keksitehdas herätettiin henkiin muutamaksi tunniksi, käytössä oli valtava pizzauuni jossa paistui 5 kiloa piparkakkutaikinaa. Huumaava tuoksu täytti tehtaan tilat! Voimakas yhteinen mielipide oli, että arvorakennuksen osalta tehtäisiin kestäviä ratkaisuja ja toimittaisiin arkkitehtuuripoliittisen ohjelman mukaisesti vaalien rakennusperintöämme, antaen arvoa historialle ja kestävälle kaupunkisuunnittelulle. Keksitehtaan laaja rakennushistoriaselvitys löytyy Lohjan kaupungin verkkosivuilta.

Porlassa pidettiin rauhanomainen flashmob, jossa keräännyttiin uhanalaisimman suuren altaan reunalle ihmisnauhaksi ”halaamaan” sitä. Väkeä riitti koko altaan mitalle seisomaan ja tunnelma oli mahtava. Tämänkin kohteen osalta yleinen vahva tahtotila on, että rakennettua kulttuuriympäristöämme tulee vaalia, kuten myös jokaisen oikeutta hyvään ympäristöön. Porla on erittäin merkittävä ja ainutlaatuinen luontokohde kokonaisuudessaan. Luontokohde on uhattuna suurten rakennussuunnitelmien edetessä kaavoitusvaiheeseen. Tutustumisen arvoinen Faunatican luontoselvitys löytyy Lohjan kaupungin verkkosivuilta.

Suuri määrä lohjalaisia saapui Porlan entiselle kalanviljelylaitokselle.

Tutustu myös Porlan kannatusyhdistyksen verkkosivuihin osoitteessa proporla.fi.

Teksti ja kuvat: Maria Léman, kuvataiteilija, kuvataideopettaja, tapahtumien järjestäjä

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...