10.8.2016

Porlan satavuotias kulttuurimaisema

Porlan laitos oli Suomen ainoa keskieurooppalaistyyppinen lampiviljelylaitos.

Lohjalla sijaitseva arvokas luontopuistomme on perustettu kalanviljelylaitokseksi vuonna 1916 Porin kauppakoulun johtajan Hugo Laguksen aloitteesta. Vuosien saatossa altaat ovat kehittyneet uskomattomaksi keitaaksi täynnä arvokasta elämää.

Porla on monien eläinlajien koti

Porla on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka. Se on ollut maamme johtava tutkimus-, koulutus- ja opetuslaitos alallaan ja siellä tehtiin tärkeää limnologista vesiensuojelututkimusta. Vaikka siis kansallisesti katsoen merkittävä kalanviljelystoiminta on loppunut jo vuosia sitten valtion säästötoimien vuoksi, ovat siitä iloinneet sadat ja tuhannet eri kasvi-, eläin-, hyönteis- ja eliölajit.  Myöhemmin maisemasta on ansiokkaasti pitänyt huolta vuosikymmeniä kalastusmestari, alueen nykyinen vuokralainen Pekka Ilmarinen.


Pro Porla Ry, joka perustettiin turvaamaan Porlan tulevaisuus jälkipolville, on tehnyt valtavasti työtä alueen pelastamiseksi suunnitellulta massiiviselta rakentamiselta. Vihdoinkin kesäkuussa kaupunginhallitus vihelsi pelin poikki. Kerrostaloalue ei tule nyt toteutumaan. Alueelle on 70-luvulta lähtien aika ajoin suunniteltu kerrostaloasumista ja hotellia, joten vieläkään ei ole aika ruususen unelle. Tämä on vain lyhyt hengähdystauko mikäli historia jatkaa itsensä toistamista.

 

Porlan luonnonpuistoon panostetaan


Porla on hallitun villi luontokohde.
Porlan luontopuistoon on nyt vihdoin kuitenkin tahtoa panostaa. Siitä halutaan kehittää houkuttelevampi virkistyskohde mutta kuitenkin luonnon ehdoilla. Tämä herkkä ekosysteemi vaatii asiantuntevaa suunnittelua ja tarkkaa harkintaa vähäistenkin muutosten osalta. Alue on rakentunut sata vuotta, eikä sitä pidä mennä kehittämään kiireessä ja hätäillen. Alueen herkät eri lajit tulee huomioida, samoin tasapainon säilyminen ihmismäärien lisääntyessä alueella. Tästä on ikäviä tuoreita esimerkkejä maailmalla, jopa Suomessa.  Ei tule koskaan unohtaa, että tämä on ainutlaatuinen, hallitun villi luontokohde. Porlan kesyttäminen kauniiksi puistoksi ja pelkästään ihmisen viihtyvyyden näkökulmasta ei saa olla tavoitteena. Porlaa ei tule erehtyä vertaamaan suoraan vastaavan oloisiin kohteisiin joissa on puisto rakennettu nimenomaan tyhjästä, ottaen ansiokkaasti käyttöön joutomaa. Tästä esimerkkinä vaikkapa liettynyt ja pahoin saastunut Sapokanlahti joka sai uuden upean elämän.


Onneksi ajat ovat siis muuttumassa. Ihmiset etsivät ja arvostavat keitaita joihin on helppo pääsy lähelle luontoa ja hiljaisuutta. Hakeudumme paikkoihin, joilla on luonnetta, tarina ja historia. Porlassa kaikki on jo valmiina. Porlan suojeltu alue on hyvin pieni. Ei ole mahdollista säästää lajeja ilman ympäröivien alueiden tukea, sillä lajit tarvitsevat laajaa ympäristöä suojakseen. Porlaa kaavoitettaessa on otettava huomioon alueen kokonaisuus ja kaiken muutostyön vaikutukset lajeihin. 

Porla ja Aurlahti ovat julkista kaupunkitilaa ja niiden olemassaolo tasapainoisena, tuttuna kulttuurimaisemana on merkittävä. Niillä on aina ollut tärkeä tehtävä toimiessaan luontevina kokoontumispaikkoina, tarjotessaan hyvinvointia ja virkistystä asukkaille. Porlan altaiden erityinen maailma antaa mahdollisuuden oppia ja ymmärtää luonnon monimuotoisuutta ja siten ehkä innostaa ottamaan vastuuta omasta elinympäristöstään. Tämä on maisema johon monet meistä ovat juurtuneet.  Tällä maisemalla on paljon tarinoita kerrottavanaan ja me haluamme kuulla niitä, juuri tässä, maisemassa jonka edelliset sukupolvet ovat meille säilyttäneet.


Porlassa voi nauttia luonnon voimaannuttavasta kokemuksesta.

 

Satavuotiasta Porlaa juhlitaan 12.-14.8., tule mukaan!


Perjantaina 100-vuotisjuhlat avataan Aurlahden liikunnallisella puistotapahtumalla. Lauantaina vietämme juhlapäivää Lohjan Yhteislyseon lukiolla kakkukahvien merkeissä, kuunnellen puheenvuoroja Porlan menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Sunnuntaina Porlan luontopäivässä on luvassa elämyksiä: tule souturetkelle tai kuvauttamaan itsesi historiallisissa tunnelmissa.

Porlan satavuotisjuhlat ovat osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.
 Maria Léman, ympäristöaktiivi, kuvataideopettaja Lohjalta 

Seuraa Porlaa:
Instagramissa @proporla
Facebookissa Pro Porla ry
www.proporla.fi

Aiempia blogitekstejä Porlasta:
5/2016 Porla, kulttuurimaisema Lohjalla
10/2015 Euroopan kulttuuriympäristöpäivät Lohjalla: keksipicnic ja flashmob

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...