9.11.2012

Eläköön rakennus! Rakennusperintöpäivät etsii hyviä uudiskäyttökohteita

Ravintola autokaupassa, kirjasto meijerissä tai virasto kenkätehtaassa? Euroopan rakennusperintöpäivien vuoden 2013 teema on ELÄKÖÖN RAKENNUS! Teeman kautta halutaan tuoda esiin vanhojen rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien uusiokäyttöä.

Suomessa on paljon erilaisia rakennuksia, joiden käyttötarkoitus on muuttunut. Parhaimmillaan tyhjilleen jäänyt rakennus saa muutoksen myötä uuden elämän rapistumisen sijaan. Kohteen korjaaminen uuteen käyttöön säilyttää ja tekee näkyväksi alueen historiaa. Kunnostettu kohde lisää parhaimmillaan koko alueen viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä sekä kannustaa pitämään lähiympäristöstä entistä parempaa huolta. Usein vanhan kunnostaminen kannattaa myös taloudellisesti ja voi olla jopa uudisrakentamista edullisempaa.

Ilmianna rakennus!
Rakennusperintöpäivät kerää kiinnostavia esimerkkejä uudiskäyttökohteista eri puolilta Suomea.  Kohteita voi ehdottaa 15. joulukuuta 2012 saakka Suomen Kotiseutuliiton verkkosivujen kautta löytyvällä kyselylomakkeella osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi

Ehdotuksista valitaan kattava joukko esimerkkejä, jotka kuvaavat uudiskäytön monimuotoisuutta. Kohteet ja niiden taustalla olevat tarinat kootaan julkaisuksi, joka ilmestyy maaliskuussa sekä sähköisenä että painettuna versiona.

Museo tehtaassa? Voit ilmiantaa Vapriikin/Finlaysonin alueen kaltaisen
suuren luokan uudiskäyttökohteen, mutta toivomme esimerkkejä myös
pienimuotoisista ilmiöistä. Kuva: L. Lohtander.

Avataan silmät ja ovet syyskuun toisena viikonloppuna

Yhdistykset, museot, koulut ja muut kiinnostuneet tahot ovat tervetulleita järjestämään rakennusperintöpäivien tapahtumia. Vuositeeman mukaisesti avointen ovien päiviä tai tutustumiskäyntejä toivotaan erityisesti kohteisiin, joissa käyttötarkoitus on muuttunut. Tapahtumien pääviikonloppu on 6.-8.9.2013, mutta ohjelmaa voi järjestää myös muuna ajankohtana.

Ilmianna rakennus -lomake
Euroopan rakennusperintöpäivät
Suomen Kotiseutuliitto
Ymparisto.fi: Rakennusperintö ja kulttuuriympäristö 

Lisätietoja rakennusperintöpäivien koordinaattorit
Liisa Lohtander, Suomen Kotiseutuliitto, puh. 09 612 63223
etunimi.sukunimi @kotiseutuliitto.fi
Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, puh. 0400 143 956
etunimi.sukunimi @ymparisto.fi

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...