21.5.2012

Liikuntapaikat esittelyssä: Ratinan Stadion

Ratinan stadionin katettu pääkatsomo on yksi hienoimmista teräsbetonikatsomoista Suomessa. Stadionin nykykatsomoissa on kaikkiaan 16 800 istumapaikkaa. Kuva Hilkka Högström.

Ratinan stadionin rakentaminen on yksi Tampereen kaupungin liikunta- ja urheilupaikkarakentamisen varhaisista virstanpylväistä. Samaan sarjaan kuuluvat sitä ennen valmistunut Pyynikin uimahalli, Koulukadun tekojäärata-alue sekä samoihin aikoihin Ratinan kanssa rakenteilla ollut Hakametsän jäähalli, kaikki liikuntapaikkarakentamisen pioneereja Suomessa.
 
Ratinanniemi oli alunperin Kalevankankaan-Pyynikin harjujonoon kuuluva korkea harju. Harjua käytettiin 1910-luvulta alkaen hiekanottopaikkana ja se madaltui lähes Pyhäjärven tasoon. Kiertävät tivolit ja sirkukset pystyttivät telttansa Ratinan soramonttuun.

Kaupunginarkkitehti Elis Kaalamo esitti 1932, että kaupunkikuvallisesti tärkeä niemi hyödynnettäisiin rakentamalla hiekkakuoppaan urheilustadion. Niemeen sijoitettiin luistinrata 1936.

Urheilukeskusta Ratinaan suunnitteli mm. Helsingin Olympiastadionin suunnittelijana tunnettu arkkitehti Yrjö Lindegren, mutta suunnitelmaa ei koskaan toteutettu. Sen sijaan paikalle valmistui Lindegrenin suunnittelemana Helsingin Olympialaisia varten 1952 väliaikainen, puurakenteinen katsomo, josta seurattiin heinäkuussa 1952 viittä Olympialaisten jalkapallo-ottelua. Niiden muistoksi stadionin viereinen aukio on nimetty Olympia-aukioksi. Aukion keskellä on Pentti Papinahon veistos "Vesieste"(1963).

Nykyinen stadion rakennettiin Tampereen kaupungin talonrakennusosaston toimesta 1963-1967 arkkitehti Timo Penttilän suunnitelman mukaan. Rakennesuunnittelun teki diplomi-insinööri Bertel Ekengren. Stadionia käytettiin ensimmäisen kerran 1965 Kalevan kisoissa.

Stadion peruskorjattiin vuosina 1995-2004. Ratinan stadion on myös RKY-kohde.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...