27.5.2014

Polku syntyy kulkemalla - Eerikinpolku Kirkkonummella

Polku – mikä se on?

Polun voi löytää, sitä voi seurata, se kasvaa kun sitä kuljetaan. Jäniksenpolku vie yllättäen kuusen näreen alle, hirvenpolku uppoaa suohon, muurahaisenpolku johtaa kekopalatsiin. Ei ole polkua ilman kulkijaa. Jos polkua ei käytetä, se kasvaa umpeen ja luonto ottaa sen haltuunsa.

Navalan tammikuja näkyy jo senaatin kartastossa 1800-luvun lopulla.
Kuva: Teemu Tamminen, Kirkkonummen kunta/kulttuuripalvelut.

Eerinkinpolku – kulttuuriympäristön kerrokset näkyviin

Ajatus Eerikinkartanon kulttuuripolusta syntyi kartanoalueen toiminnan kehittämistä pohtineen hankkeen yhteydessä. Suurten kehittämishankkeiden päätöksenteko, rahoitus ja toteuttaminen vie vuosikausia, mutta voisimmeko aloittaa ihan pienestä? Voisimmeko aloittaa alueen kehittämisen polusta?

Eerikinkartano on Kirkkonummen kunnan omistama kulttuurihistoriallisesti arvokas alue Pohjois-Kirkkonummella, Haapajärven rantamaisemissa. Alueella on ollut asutusta jo kivikaudella. Kosken ja Navalan kartanoista on tietoja keskiajalta alkaen ja ikivanha reitti Hämeestä Espoonlahden pohjukkaan kulkee alueen halki. Siksi 1800-luvulla Navalan maisemissa oli mm. olutpanimo ja kapakka. Vuoden 1918 melskeissä Navala oli punaisten tukikohtana ja toisen maailmansodan jälkeen, kun Neuvostoliitto otti haltuunsa Porkkalan alueen merisotilaalliseksi tukikohdaksi, koko Kirkkonummen hallinnollinen keskus siirtyi sinne.

Eerikinkartano ja Navala tiluskartalla 1890. Kuva: Kirkkonummen
kunta, kulttuuritoimen arkisto, kuvannut Maaret Eloranta.

Pohjois-Kirkkonummen taajama-asutus kasvaa nopeasti ja suuri osa nykyisestä Veikkolan kasvukeskuksesta on rakennettu kartanon entisille maille. Uudet asukkaat eivät tiedä paljoa seudun vaiheista. Esimerkiksi nimi Testamenttitie herättää kummastusta. Hämmästyttävää onkin, että Carl Ferdinand von Wahlberg testamenttasi koko valtavan kiinteistökokonaisuuden maineen ja rakennuksineen Kirkkonummen kunnalle 1920-luvun taitteessa.

Alueen historiasta on tietoa monissa lähteissä, mutta internetistä ei toistaiseksi löydy paljoakaan valaistusta kulkijalle, joka sattuu seudulle tupsahtamaan.

Näkymä Haapajärvelle. Kuva: Teemu Tamminen,
Kirkkonummen kunta/kulttuuripalvelut.

Polku pilvissä

Kartoilla näkyy Haapajärven rantamilla polku, jota monet monituiset ihmiset ja muut olennot ovat kulkeneet. Viralliset luontopolut ja kulttuuripolut on yleensä toteutettu niin, että maastoon suunnitellaan ja rakennetaan reitti, jonka varrella on opaskylttejä teksteineen. Niiden suunnittelu, toteutus ja ylläpito vaativat paljon resursseja.

Mitä voimme tehdä me, joilla on tietoa ja ideoita, mutta ei paljoakaan rahaa ja palkollisia? Voisimmeko tuoda polun näkyviin uusissa sähköisissä julkaisumuodoissa, kuten pilvissä? Voisimmeko koota tietomme ja saada ne muidenkin iloksi keveillä keinoilla, jotka saavat polun tapaan mutkitella, kehittyä ja sitten vaikka jäädä unholaan?

Kirkkonummen kunnan kulttuuritoimi ja Veikkolan kyläyhdistys ovat lähteneet liikkeelle keräämään tietoa, ideoita ja talkoovoimia, jotta reitin kulttuurihistorialliset kerrokset ja luonnon monimuotoisuus saataisiin laajemminkin tutuksi kulkijoille.

Apuvälineinä käytössä on Facebook-sivu, aivoriihet ja talkoohenki. Aluetta hallinnoiva Eerikinkartanon johtokunta on antanut hyväksyntänsä suunnitelmalle. Koska ilmoittelurahoja ei ole, suunnittelusta tiedotetaan pääasiassa Facebook-sivun kautta.

Aivoriihi salin hämärissä, von Wahlbergien silmien alla.
Kuva: Teemu Tamminen, Kirkkonummen kunta/kulttuuripalvelut.

Sadonkorjuujuhlissa nähdään Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä 13.9.2014

Syksyyn mennessä nähdään, miten pitkälle polkua päästään. Veikkolan kyläyhdistyksen sadonkorjuujuhlan ohessa lauantaina 13.9. polulla pidetään useita opastettuja kävelyitä osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Oppaiksi on jo lupautunut eri alojen osaajia: paikallisen historiatiedon kerääjä, arkeologian harrastaja ja viran puolesta paikallishistoriaan perehtynyt kulttuuritoimenjohtaja. Kirkkonummen kunnan kulttuuritoimen sivuille saadaan siihen mennessä ladattava pdf-esite polusta ainakin suomenkielisenä. Käännös ruotsiksi tehdään myöhemmin.

Suuttuuko joku, kun kartanon pihalla ja rantametsikössä ei ole isoja opastauluja? Onhan kulttuurimaisema nähtävyys sinänsä. Jokainen voi katsoa sitä omasta näkökulmastaan. Ei kai maiseman havaitsemiseen tarvita maisemaa peittävää opastaulua. Riittääkö hyvä vinkki ja muutama tiedonmurunen? Jos ei riitä, polun kehittämistä voi jatkaa eri keinoilla kukin voimiensa mukaan. Jos osaamista löytyy, sisällöistä voidaan jatkossa tehdä vaikka QR-koodilla toimiva, laajeneva sisältökokonaisuus. Tervetuloa mukaan tekemään!

Hämähäkkien verkkomalleja tanssiladon seinänraossa.
Kuva: Teemu Tamminen, Kirkkonummen kunta/kulttuuripalvelut.

Eerikinkartano: http://www.kirkkonummi.fi/eerikinkartano
Eerikinpolku Facebookissa:https://www.facebook.com/pages/Eerikinpolku-Eriksstigen/278244852341063
Eerikinpolun suunnitelma: http://kirkkonummi01.hosting.documenta.fi/kokous/20141735-6-1.PDF
Kirkkonummen kunta, kulttuuripalvelut: http://www.kirkkonummi.fi/kulttuuri ja http://www.kirkkonummi.fi/kasvitarha
Veikkolan kyläyhdistys ry: http://www.freewebs.com/veikkolaverkko/veiky.htm

Eerikinpolun avajaistapahtuma syyskuussa: http://www.rakennusperinto.fi/tapahtumat/fi_FI/eerikinpolku_aukeaa/#.U4RltCiilHY

Maaret Eloranta, kulttuuritoimenjohtaja, Kirkkonummen kunta

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...