28.10.2014

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voitosta ja 500 euron palkinnosta kisaa 24 työtä

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret ideoivat oman lähiympäristön huomaamattomaan kohteeseen merkityksellistä toimintaa. Teema on koskettanut lapsia ja nuoria ympäri Suomen, kilpailuehdotuksia saatiin monipuolisesti maamme eri puolilta. Nuorimmat osallistujat ovat 2-vuotiaita päiväkotilapsia. Kilpailun voittaja valitaan joulukuussa.

Kilpailu järjestettiin tänä vuonna toista kertaa, mutta ensimmäistä kertaa kilpailutyöt ladattiin kansainväliselle www.europeanheritagedays.com-verkkosivulle. Kilpailutyöt ovat nähtävillä edellä mainituilla sivuilla.

Esimerkkejä kilpailutöistä.

Kilpailuun osallistuttiin hyvin monipuolisilla töillä. Kilpailutöissä on käytetty valokuvia, tekstiä, pienoismalleja, videoita ja jopa performanssitaidetta. Modernia tekniikkaa ja sovelluksia oli hyödynnetty monessa kilpailutyössä.

Eräs kilpailuun osallistunut ryhmä järjesti työstään näyttelyn, jonka yhteydessä paikallinen kotiseutuyhdistys järjesti luentoja samasta aiheesta. Kilpailun teemaa on siis nostettu esiin ansiokkaasti. Kilpailun tarkoituksena olikin innostaa lapsia ja nuoria havainnoimaan lähiympäristöään ja vaikuttamaan kulttuuriympäristöön. 


Kilpailuun saivat osallistua vähintään kahden hengen ryhmät, joiden jäsenet ovat syntyneet vuonna 1996 tai sen jälkeen. Voittajana palkitaan yksi ryhmä 500 eurolla. Kilpailun järjestää Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmä, jossa ovat mukana Museovirasto, Opetushallitus, Suomen Kotiseutuliitto, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja ympäristöministeriö.


Työt saapuivat seuraavilta tahoilta, useimmista tuli monta kilpailuehdotusta:

Aleksis Kiven koulu, Siuntio
Arkki – Lasten ja Nuorten Arkkitehtuurikoulu, Helsinki
Etelä-Pohjanmaan Opisto, Ilmajoki
Isokylän koulu, Seinäjoki
Kaupunkisillan päiväkoti, Hyvinkää
Koskelan ala-asteen koulu, Helsinki
Pohjois-Karjalan ammattiopisto Nurmes, Nurmes
Pääskytien koulu, Porvoo
Raumankarin koulu, Kalajoki
Riihenmäen koulu, Mäntsälä
Taivallahden peruskoulu, Helsinki
Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, Turku
Valtarin koulu, Ii
Viialan Keskustan koulu, Akaa
Yksityishenkilöt, kaverukset
Yli-Härmän yläkoulu, Kauhava 

Kilpailun taustalla Euroopan Kulttuuriympäristöpäivät

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on jokasyksyinen tapahtuma, joka aktivoi ihmisiä toimimaan oman kulttuuriympäristönsä ja -perintönsä omaleimaisuuden puolesta ympäri koko Euroopan. Suomessa tapahtumat keskittyvät syyskuun toiseen viikonloppuun.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tarkoitus on lisätä tietoa kulttuuriympäristön monimuotoisuudesta. Tapahtumien avulla herätetään keskustelua sekä edistetään paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta ja arvostusta.

Ensi vuoden päivien ja kilpailun teemana on Teollisuuden ja tekniikan perintö.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...