Museorakennus on entinen kruununviljamakasiini, joka valmistui vuonna 1866 kruununvirkatalon etupihalle. Sen suunnitteli G.T. Chiewitz. Saman suunnittelijan käsialaa on lähellä museota sijaitseva Keski-Porin kirkko, Kokemäenjoen rannan tuntumassa sekin. Museona toimiva makasiini on Aittaluodon tehdasalueen vanhin säilynyt rakennus ja suojeltu kulttuurihistoriallisen arvonsa vuoksi.
Rosenlew-museon julkisivu. Kuva: Satakunnan museo. |
Nykyään Rosenlew-museo toimii Satakunnan Museon yhtenä museoyksikkönä. Museorakennuksen ja kokoelmat omistaa Porin kaupunki, jolle ne siirtyivät vuonna 2003 silloiselta omistajaltaan UPM:ltä yhden euron nimellisellä kauppahinnalla. Tilat kunnostettiin nykyaikaista museota varten, mutta kunnioittaen niiden alkuperäistä käyttötarkoitusta. Uudistettu museo sekä Rosenlew-yhtiön historiasta kertova perusnäyttely avattiin joulukuussa 2006.
Ympäri vuoden avoinna olevassa museossa nähdään joka vuosi kaksi uutta vaihtuvaa näyttelyä, joiden teemat liittyvät laajasti ottaen tekniikkaan ja teollisuuteen. Museo järjestää myös erilaisia tapahtumia, työpajoja ja luentosarjoja. Tallennustyössään museo vastaa erityisesti Rosenlewiin liittyvästä teollisuusperintöaineistosta.
Sampo-puimakone edustaa suomalaista maatalousteknologiaa. Kuva: Satakunnan museo. |
Rosenlew-museo aloittaa Euroopan neuvoston julistaman teollisuusperintövuoden 2015 viettämisen jo heti tammikuussa. Viiden luennon sarjassa käsitellään mm. teollisen perinnön vaalimista ja teollisuuden vaikutusta maisemaan. Yhtenä aiheena on porilainen pakkausteollisuus, jolla on ollut ja on yhä ympäri maailmaa ulottuvia yhteyksiä. Mukana on myös kaksi luentoa, joissa käsitellään teollisuuden tietokoneistumisen varhaisia vaiheita. Monelle saattaa tulla yllättävänä tietona se, että teollisuuden ensimmäisiä tietokoneita käytettiin epävirallisesti ja jopa luvatta taiteen tekoon.
Rosenlew-museon järjestämän teollisuusperintövuoden 2015 luentosarjan tukijana on RKW Finland. Luentosarja on myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.
Teollisuusperintövuoden 2015 luentosarjan ohjelma Rosenlew-museossa:
26.1.
DI Erik Rosenlew: Teollisen perinnön vaaliminen - esimerkkinä Rosenlew
2.2.
Maisemantutkija, FM Eeva Sinerjoki: Porin teollinen maisema on suunniteltua poliittista maisemaa
9.2.
Diplomiekonomi Gösta Eklund: Neljä vuosikymmentä mukana pakkausteollisuudessa
23.2.
Säveltäjä, FT Petri Kuljuntausta: Suomen tietokoneistuminen ja tietokonetaiteen ensiaskeleet 1960-luvulla
2.3.
Hallituksen puheenjohtaja Kari Kontula: Oy W. Rosenlew Ab:n tietohallinto 1967–1983
Luennot pidetään maanantaisin klo 17.30 -18.30 Rosenlew-museossa, Kuninkaanlahdenkatu 14, 28100 Pori. Luennot ovat avoimia kaikille ja niihin on vapaa pääsy. Rosenlew-museon kotisivut: www.pori.fi/rosenlew-museo
Lisätietoja: Leila Stenroos, p. 044 701 9510, leila.stenroos(at)pori.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti