10.2.2015

Teollisuuden ja tekniikan teemavuosi avattiin Tampereella

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna teemalla Teollisuuden ja tekniikan perintö. Teemavuosi käynnistettiin 5.2.2015 Museokeskus Vapriikissa Tampereella pidetyssä avajaistilaisuudessa. Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen avasi tilaisuuden ja teemavuoden 2015. Ministeri korosti puheenvuorossaan teollisuusympäristöjen merkitystä: ”Teollisuusrakennukset ja -ympäristöt, teollisuustuotteet, työprosessit, tehtaiden asuinalueet ja vapaa-aikaan liittyvät paikat ja toiminnot muodostavat tärkeän osan kulttuuriympäristöämme ja -perintöämme.”

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät avattiin Vapriikissa.
Kuva: Pauli Reuhkala.

Ministeri kehottaa kaikkia osallistumaan tapahtumien suunnitteluun

Vapriikissa keskustelun aiheena olivat myös kulttuuriympäristöpäiviin liittyvät tapahtumat. Ministeri Viitanen toi esiin ihmisten aktiivisuuden merkityksen:
”Euroopan kulttuuriympäristöpäivien keskeisenä toimintamuotona on eri paikkakunnilla järjestettävät, vuoden teemaan liittyvät tapahtumat, joiden avulla ihmisiä herätetään huomaamaan ja keskustelemaan oman alueen kulttuuriympäristöstä, sen arvoista ja sen tulevaisuudesta. Tapahtumat toteuttavat erinomaisella tavalla kulttuuriympäristöstrategian tavoitteita lisätä lähiympäristön arvostusta ja eri tahojen keskinäistä vuorovaikutusta sekä aktivoida kansalaistoimintaa. Tämän vuoden teema tuo toimijoiden joukkoon toivottavasti myös uusia tahoja, kuten yrityksiä ja teollisuuslaitoksia.”

Kulttuuriympäristön tekijät 2014 -palkinto Porvooseen

Tapahtumassa palkittiin viime vuoden Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voittajat. Voittajiksi valittiin  Porvoon Pääskytien koulun 9. luokan oppilaat työllään Näkymätön Gammelbacka, jossa oppilaat toteuttivat ja dokumentoivat näyttelyn tulipalossa tuhoutuneesta Gammelbackan kartanosta. Rahapalkinnolla ja kukkakimpulla palkitut oppilaat ottivat vastaan onnittelut videopuhelun välityksellä.

Pääskytien koulun oppilaat palkittiin tilaisuudessa. Kuvassa Vapriikin
yleisöä sekä etualalla Jonina Vaahtolammi, Riitta Vanhatalo
ja ministeri Pia Viitanen. Kuva: Lauri Putkonen.

Uusi Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuteema esiteltiin Vapriikin tilaisuudessa. Vuoden 2015 kilpailuteema on nimeltään Kerro tuotteen tarina. Valitun tuotteen kautta tutkitaan ympäristöä, tuotteen valmistusprosessia ja matkaa omaan elinympäristöön sekä havainnoidaan tuotteen kehityskaari. Kilpailusta voi lukea lisää täältä.

Päivän puheenaiheita

Tilaisuudessa kuultiin myös kulttuurialan asiantuntijoiden puheenvuoroja. Aiheina olivat esimerkiksi teollisuuden ja tekniikan perinnön hoito, kulttuuriympäristöstrategia ja Pirkanmaan maakuntamuseon aloittama Adoptoi monumentti -hanke, joka tähtää kulttuuriympäristöjen suojeluun.

Tilaisuudessa jaettiin myös Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinto. Kunnianosoitus myönnettiin kotiseutuneuvos Jouko Hillukalle pitkäjänteisestä kotiseututyöstä.

Jouko Hillukka vastaanottaa Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinnon.
Kuvassa myös Marjo Koskinen ja Tuija-Liisa Soininen.
Kuva: Miinu Mäkelä.


Kiitos kaikille mukanaolosta! Kiitos myös tilaisuudessa esiintyneelle Puhallinorkesteri Etelätuulelle!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...