17.4.2012

Miten ottaa vuositeema huomioon tapahtumassa?

Euroopan rakennusperintöpäivien tapahtumanjärjestäjillä on vapaat kädet ideoida ja järjestää tapahtumia haluamistaan teemoista haluamallaan tavalla. Tapahtumien ei ole välttämätöntä liittyä vuositeemaan, sillä rakennusperintöpäivien tärkein tavoite on joka vuosi sama: tehdä rakennusperintöä ja kulttuuriympäristöä tutuksi ja lisätä niiden arvostusta.

Vaikka vuositeema ei ole pakollinen, sen avulla voi tutkiskella rakennusperintöä uudesta näkökulmasta ja houkutella tapahtumiin uutta yleisöä. Tämän vuoden teema Urheilu- ja liikuntaympäristöt ohjaa tapahtumia nimensä mukaisiin paikkoihin, mutta ei sulje pois muitakaan toteutustapoja.

Rakennusperintöpäivien tapahtumanjärjestäjillä ei kalenteriin ilmoitetuista tapahtumista päätellen ole ollut pulaa ideoista, mutta silti aina toisinaan on toivottu myös valmiita ehdotuksia. Tässä niitä tulee, toivottavasti ideat innostavat keksimään lisää kiinnostavaa ohjelmaa rakennusperintöpäiville. Myös perinteiset tapahtumat kuten kulttuuriympäristösuunnistukset ja -kävelyt sopivat hyvin tämän vuoden teemaan. Muistathan ilmoittaa tapahtumat kalenteriin!

Paikallista urheiluperinnettä

Urheiluhistoria vaikuttaa mielikuviimme eri paikoista ja alueista. On paljon paikkakuntia, jotka moni tuntee ensisijaisesti jonkin urheiluun liittyvän asian, kuten pesäpallon, hyppyrimäkien tai vaikka suopotkupallon kautta. Maantieteellisiä lajirajojakin voi vetää, ainakin mielikuvissa. 

Rakennusperintöpäivien ohjelmaa voi hahmotella miettimällä, mitä ovat tai ovat olleet paikkakunnan valtalajit. Miten ne näkyvät maisemassa? Entä miten urheilu- ja liikuntaympäristöjen rakennusperintö voi tänään?
 
Toimintaa tapahtumiin

Mahdollisuus tehdä ja kokeilla asioita kiinnostaa yleisöä. Syksyn rakennusperintöpäivillä voikin yhdistää voimat urheiluseuran kanssa ja järjestää tapahtumaan mahdollisuuden kokeilla jotakin urheilu- tai liikuntalajia. Lajin ei tarvitse olla mikään erikoisuus, esimerkiksi yleisurheilukentällä ohjelman järjestäminen käy helposti.

Lajien kokeilumahdollisuuksia voi järjestää muuallekin kuin varsinaisten urheilupaikkojen yhteyteen. Ohjelmassa olla jotain erikoisempaakin, esimerkiksi koulun liikuntapäivänä järjestettävien parkour- ja geokätkö-työpajojen voisi uskoa olevan suosittuja. Vähän pienemmille lapsille sopii vaikka jonkin vanhan pihaleikin opettelu. Vinkkejä leikkeihin esimerkiksi Perinneleikit ry:n ja Koulut liikkeelle -hankkeen sivuilta.

Kaipaako urheilukenttä tai lenkkipolku kunnostamista tai siistimistä? Rakennusperintöpäivät on hyvä tilaisuus järjestää talkoot ja parantaa lähiympäristön viihtyisyyttä yhteisvoimin. Kunta ja urheiluseurat mukaan!

Rakennusperintöpäivät voi myös yhdistää johonkin urheilutapahtumaan. Esimerkiksi kulttuurimaisemassa järjestettävä juoksutapahtuma voisi hyvin liittyä myös ERP:iin, kun osallistujille ja yleisölle tarjotaan kiinnostavaa tietoa reitistä ja sen varrella olevista rakennuksista.

Analyyttisemmalla otteella

Luennoilla, avointen ovien päivillä ja opastetuilla kierroksilla liikunta- ja urheiluympäristöihin voidaan tutustua pintaa syvemmältä tarkastelemalla suunnittelua ja arkkitehtuuria. Ovatko ratkaisut toimivia? Kaiteet, katokset ja katsomot on voitu piirtää huolella, tai sitten jokin tärkeä käyttäjien näkökulma on unohtunut suunnittelussa. Entä paikan sijainti, kulkuyhteydet, esteettömyys - ja esteettisyys?

Tapahtumaa voi suunnitella myös Kansallismuseon liikuntapaikkakyselyn ympäriltä. Ohjelmassa voisi olla vaikka muistelupaja, jossa kerrotaan, piirretään tai kirjoitetaan liikuntapaikkamuistoista.
***
Keksitkö lisää? Hyvä! Ideoista voi ilmoitella meille, ja tapahtuman lähestyessä siitä voi kertoa kalenterin lisäksi myös tässä blogissa, olehan yhteydessä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...