26.8.2014

Näkymättömästä saaresta näkyvä

Vallisaari Helsingin edustalla, Suomenlinnan vieressä on ollut minulle miltei näkymätön tämän viikon maanantaihin saakka. Toki saaren villiä vehreyttä on tullut vilkaistua aluksen kannelta tai Suomenlinnan valleilta ja rantakallioilta. Puolustusvoimien käytössä olleella saarella on kuitenkin ollut maihinnousukielto, ja liikkuminen on edelleenkin luvanvaraista. Lisäksi Suomenlinnan luonto- ja kulttuuriarvot ovat riittäneet pitämään ajatukset Kustaanmiekan salmen toisella puolella.

Näkymä Vallisaaresta Suomenlinnaan päin. Kuva: Hanna Hämäläínen.

Tuulisena elokuun maanantaina sain kuitenkin mahdollisuuden tutustua saareen - ja retki oli jotakuinkin rakkautta ensi silmäyksellä. Rakennukset, linnoitusrakenteet, upeat näkymät merelle ja kaupunkiin, saaren vehreys ja luonnon koskemattomuus tekivät vaikutuksen. Valtavat, vanhat lehmukset huokuivat arvokkuutta. Jäkälämatot olivat pulleita kuin liikaa kohonneet leivät.

Vallisaaren vehreydessä. Kuva: Hanna Hämäläinen. 

Puolustusvoimien lopettaessa saaren käytön tämä arvokas linnake- ja luontokohde avautuu vaiheittain yleisölle. Metsähallituksen luotsaamat kunnostus- ja rakennustyöt tehdään alueen luonto- ja kulttuuriarvot turvaten. Tähtäimessä on saaren avaaminen yleisölle vuonna 2016. Vallisaaren suosituissa talkoissa on tehty jo valtavasti töitä ja ahkeroinnin jäljet alkavat näkyä. Tämä luontokeidas keskustan välittömässä läheisyydessä tulee lumoamaan monen helsinkiläisen ja matkailijan sydämen.

Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö

Sunnuntaina 14.9. on mahdollisuus päästä retkelle Vallisaareen ja Kuninkaansaareen. Retki on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ja OpenHouseHelsingin ohjelmaa ja sille mahtuu 50 ensimmäistä paikalle tulijaa. Lue lisää.

Lisätietoja:

Vallisaaren ja Kuninkaansaaren kehittämishanke Metsähallituksen verkkosivuilla

Vallisaari Facebookissa

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...