30.3.2016

Tampereella on järjestetty kotiseutukävelyitä jo kymmenen vuoden ajan

Tampereella jo kymmenen vuoden ajan järjestetyt kotiseutukävelyt saivat alkunsa aktiivisen kyläyhdistyksen haastettua muut yhdistykset kävelyjen järjestäjiksi vuonna 2006: ”Hyhkyn kyläyhdistys ry haastaa kaikki Tampereen kaupunginosakirjan kirjoittaneet ja muut alueelliset yhdistykset yhteistyöhön ja järjestämään kävelykierroksen omassa kaupunginosassaan. Tavoitteena on innostaa oman kaupunginosan väkeä tutustumaan alueensa historiaan. Historiaa tuntevat henkilöt voivat kerätä joukon, jota kuljettavat suunnitellun lenkin ympäri ja samalla kertovat rakennusten ja paikkojen historiaa.”

Kävelyillä on riittänyt väkeä. Kuva: Pilvi Tuomainen,
Vapriikin kuva-arkisto. 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät järjestetään vuosittain syyskuun toisena viikonloppuna. Myös Tampereen kotiseutukävelyt järjestetään samaan aikaan ja ne ovatkin olleet jo pitkään osa päivien ohjelmaa. Viime vuosina kävelyajatus on levitetty koskemaan ympäristökuntia ja koko Pirkanmaata.

Kävelyitä koordinoi Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, jonka koordinaattori tiedottaa tamperelaisille yhdistyksille ja Pirkanmaan kuntien kulttuurivastaaville mahdollisuudesta järjestää kävelyitä. Kulttuuriväki puolestaan jakaa viestiä omissa kunnissaan paikallisille yhdistyksille. Yhdistykset ilmoittautuvat mukaan ja toteuttavat kävelyt talkoilla kukin omalla tavallaan ja väellään.

Yhteismarkkinointi tukee yhdistysten omaa tiedotusta: kävelyistä ja niiden lähtöpaikoista ja -ajoista tiedotetaan paikallisissa lehdissä ja radiossa.

Kierrosten kohteina on ollut monenlaisia paikkoja.
Kuva: Pilvi Tuomainen, Vapriikin kuva-arkisto. 

Kotiseutukuukausi syyskuussa

Tampereella ja Pirkanmaalla on jo kolme kertaa vietetty kaupunginosien ja kotiseudun nimikkokuukautta syyskuussa. Paikallisia toimijoita on kannustettu järjestämään yhteisöllisiä kulttuuritapahtumia kylissä ja asuinalueilla lomien mentyä ja aktiivisen toimintakauden alettua.

Kotiseutukuukauden aikana alueen kaupungeissa ja kunnissa vietetään sekä kulttuuripalvelujen omia, että paikallisten toimijoiden ja kaupungin eri yksiköiden kanssa toteutettuja tapahtumia: kaupunginosien nimikkopäiviä, vuotuisjuhliin liittyviä tapahtumia, lasten ja perheiden tapahtumia, konsertteja, siivouspäiviä ja kirpputoreja. Syyskuun toisen viikonlopun kotiseutukävelyt ovat yksi kuukauden kohokohdista, joilla tutustutaan lähiseutuun ja sen historiaan, luonnonmaisemiin ja muutoksiin. Myös paikalliset koulut voivat opetussuunnitelmansa puitteissa tutustuttaa oppilaat omaan lähiympäristöönsä.

Seuraavaa kotiseutukuukautta vietetään Pirkanmaalla ensi syyskuussa, jolloin Euroopan kulttuuriympäristöpäivät huipentuvat 9.-11.9. teemalla Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. Teema tuo esille erilaisia ryhmiä ja heille tärkeitä paikkoja ja kannustaa kaikenlaisia yhteisöjä huomioimaan ja hoitamaan omaa kulttuuriympäristöään. Tältä pohjalta on hyvä suunnitella myös kotiseutukävelyitä ja muita yhteisöllisiä kotiseututapahtumia. Kokoa oma porukkasi ja tutustuta kaikki yhteisiin ympäristöihin!

Teksti: Koordinaattori Ulla Majamaa, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut. 

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
Jumala siunatkoon teitä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...