26.3.2015

Tekniikan museo viettää teollisuuden ja tekniikan teemavuotta työn merkeissä

Vai sanoisiko sitä, että vietämme teemavuotta aina. Onhan alaamme tekniikan ja teollisuuden historia ja toimimme vanhassa teollisuusperintöympäristössä eli Helsingin kaupungin entisen vesilaitoksen vanhoissa vedensuodatinhalleissa. Ja onpa tämän vuoden erikoisnäyttelymme teema Strömbergin (nyk. ABB) 1940–50-lukujen teollisuusvalokuva – nyt on syytä kerrassaan tulla teemavuonna Helsingin Vanhaankaupunkiin. 

Vesilaitos hallitsi maisemaa Kuninkaankartanonsaarella (entinen
Siltasaari) 1900-luvun alussa Vesilaitoksen toiminnan laajentuessa.
Kuva: Tekniikan museo 


Tekniikan museo Helsingin syntysijoilla 

Tekniikan museo sijaitsee entisen Helsinginjoen (eli nykyisen Vantaanjoen) joen suualueella. Tänne Kustaa Vaasa perusti vuonna 1550 kuninkaankartanon, joka oli hallinto- ja talouskeskus, sotilaallinen huoltokeskus ja maatalouden mallitila parikymmentä vuotta. Samana vuonna perustettu Helsingin kaupunki rakennettiin nykyisen Vanhankaupunginlahden länsirannalle. Kaupunki ei koskaan ollut kovin elinvoimainen ja kilpailu muiden kaupunkien kanssa, sataman mataloituminen, kulkutaudit ja sodat estivät Helsinkiä kehittymästä toivotulla tavalla. Vuonna 1640 kaupunki päätettiinkin siirtää Vironniemelle, missä kaupungin keskusta nykyäänkin sijaitsee. 

Vanhakaupunki hiljeni, mutta ei autioitunut. Sijainti liikenteellisesti oivallisessa solmukohdassa toi alueelle krouveja, olutpanimoita ja viinanpolttimoita. 1800-luvulla Vantaanjoen suuhun syntyi pieni teollisuuskeskus. Vuonna 1873 perustettu Arabian posliinitehdas on Suomen vanhimpia edelleen toimivia teollisuusyrityksiä. 1800-luvun lopulla Vanhassakaupungissa alkoi toimia vesilaitos. Puhdistamaton vesi otettiin suodattimiin Vantaanjoesta ja suodatettu vesi pumpattiin Alppilan vesitorniin koskesta voimansa saavilla vesiturbiinipumpuilla.

Vesilaitoksen toiminta on voimakkaasti muokannut Kuninkaankartanonsaaren ympäristöä. Rakennuksia korjattiin ja laajennettiin ja niiden käyttötarkoituksia muutettiin aina 1960-luvulle asti. Saarelta siirrettiin toimintoja Koskelan pohjoisosaan vuosina 1928–30 rakennettuun uuteen vedenpuhdistuslaitokseen. Vedensuodatus saarella loppui 1970 ja kaikki vedenkäsittely 1972.

Voimalamuseoonkin pääsee tutustumaan
Tekniikan museon pääsylipulla huhtikuun
puolivälistä syyskuun loppuun.
Kuva: Tekniikan museo


Kesällä teollisuushistoriaa ja tekniikan työpajoja 

Vettä ja elämää -teemaopastus Helsingin ja vesilaitoksen historiaan on paikkansa vakiinnuttanut – ja vuodesta toiseen kysytty – museopalvelu. Vaikka niin Voimalamuseoon, sen vanhoihin turbiineihin ja pumppuihin sekä vanhaan vedensuodatushalliin voi tutustua omatoimisestikin kesäaikaan, päivittäiset opastetut kierrokset tarjoavat hyvän annoksen Helsingin, tekniikan ja teollisuuden historiaa. Opastukset kuuluvat pääsylipun hintaan ja kesällä 2015 ne alkavat klo 14. 

Lapsille tekniikka tulee tutuksi itse tekemällä tekniikan työpajoissamme. 6–10-vuotiaille suunnatut työpajat käsittelevät kesällä 2015 muun muassa muoveja ja mediaa. Pajamaksu on 5 € ja pajat pyörivät tiistaista sunnuntaihin klo 15. Tervetuloa mukaan!
 

Edellisen vuoden suosituin työpaja oli kampikonepaja,
tässä taidonnäytettä! Kuva: Tekniikan museo


Liikkeelle! – Valon ja voiman tekijät

Huhtikuun 24. päivänä aukeaa Liikkeelle! – Valon ja voiman tekijät -valokuvanäyttely. Näyttely esittelee 1940–1960-lukujen välisenä aikana otettuja sähkötekniikan alan yrityksen, Ab Strömberg Oy:n, teollisuusvalokuvia. Näyttely kertoo teknologiaan liittyvästä tulevaisuususkosta, työstä ja työteliäisyydestä, teollisen tuotannon tehostamisesta sekä sähkövoimatekniikan tuottamasta uudesta aineellisesta hyvinvoinnista. Lauantaina 25.4. vietämme Tekniikan museossa – ja kaikissa Trafiikki-museoissa ympäri eteläistä Suomea – Liikkeelle!-päivää ja museoissa tapahtuu. Tekniikan museossakin on monenlaista ohjelmaa koko päivän pula-ajan työpajoista näyttelyalustuksiin. Museo on avoinna klo 1117.

11.45-12.00 Näyttelyalustus
12.00-14.00 Pula-ajan parhaat niksit -työpaja
12.15-12.35 Arjenhistoria.fi/Finna ja Strömberg-aineisto
14.00-14.40 Elävä arkisto -filmikimara
15.00-15.15 Näyttelyalustus
15.30-15.45 Arjenhistoria.fi/Finna  ja Strömberg-aineisto

Naisia tekemässä käämivyyhtejä Strömbergin Pitäjänmäen tehtaan
pienmoottoriosastolla. Kuva: Tekniikan museo
 

Riina Linna, palvelutuottaja


Tekniikan museo
Viikintie 1, 00560 Helsinki

(09) 7288 440, lipunmyynti[at]tekniikanmuseo.fi
 

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...