23.10.2015

Ensi vuonna yhteisöt nostetaan esiin Euroopan kulttuuriympäristöpäivillä

Yhdistyksen kulttuuriympäristöpiknik, seurantalon tanssitapahtuma tai museon yhteisötoiminnan esittely ─ Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään ensi vuonna Suomessa otsikolla Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. 50 osallistujamaan European Heritage Days -ohjelman yhteinen teema on vuonna 2016 Heritage and Communities, joka tuo erilaiset yhteisöt esiin.

Teeman taustalla on Faron yleissopimus, joka korostaa yhteisöjen merkitystä oman kulttuuriperintönsä ja -ympäristönsä hoidossa. Teeman valinnalla halutaan nostaa esille seuroja, yhdistyksiä, museoita, kouluja ja muita yhteisöjä, jotka hoitavat ja vaalivat kulttuuriympäristöä monin tavoin.

Maunulan Musaa ja Makkaraa on maunulalaisten oma tapahtuma, joka
keräsi runsaasti yleisöä keväällä 2015. Kuva: Liisa Lohtander,
Suomen Kotiseutuliitto.

Tapahtuman järjestäminen Euroopan kulttuuriympäristöpäiville on hyvä keino nostaa esiin oman ympäristön ja omien kulttuuriympäristötekojen merkitys sekä innostaa muita mukaan huolehtimaan yhteisestä kulttuuriympäristöstämme.

Kaikki ovat tervetulleita järjestämään ohjelmaa kulttuuriympäristöpäiville ja jokainen porukka ja ympäristö on tärkeä. Päivien ohjelmassa voi olla vaikka kulttuuriluotsien opaskierros, kylätoimikunnan niittotalkoot tai lasten katuliitutuokio. Millainen on sinun porukkasi tärkeä paikka: mitä siellä voisi tehdä ja mitä siitä voisi kertoa?

Tapahtumia ympäri Suomen ja Euroopan

Kulttuuriympäristöpäivät on jokavuotinen Euroopan laajuinen tapahtuma, jolla edistetään kulttuuriperinnön tuntemusta ja arvostusta. Suomessa tapahtumat keskittyvät syyskuun toiseen viikonloppuun, jolloin paikalliset toimijat toteuttavat avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia ja muita tapahtumia. Ensi vuonna pääviikonloppua vietetään 9.-11.9.2016. 

Opastetut kävelykierrokset ovat hyvä tapa tutustua yhteiseen ympäristöön,
kuvassa Kallion Kulttuuriverkoston kävelyn yleisöä Helsingissä.
Kuva: Juhani Styrman, Kallion Kulttuuriverkosto.

Vuonna 2016 järjestetään myös lapsille ja nuorille suunnattu Kulttuuriympäristön tekijät –kilpailu, joka kannustaa tutkimaan lähiympäristöä. Kilpailun tehtävä ensi vuodelle julkaistaan alkuvuodesta 2016 Euroopan kulttuuriympäristöpäivien avajaistilaisuudessa.

Tervetuloa mukaan nostamaan yhteinen kulttuuriympäristö ja yhteisöt esille!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...