6.4.2016

Avoimet Ovet ja Pihat & Sadonkorjuumarkkinat kutsuvat tutustumaan Vanhaan Vääksyyn 10.9.

Vääksyn kanavamiljöö Asikkalassa ihastuttaa kauneudellaan: kanavassa lipuvat laivat ja niiden sulutus ovat elämys kerta toisensa jälkeen, idyllisissä vanhoissa rakennuksissa toimivat persoonalliset putiikit ja kahvilat houkuttelevat piipahtamaan. Kanavan laitaa kävellessä on sykähdyttävää ajatella, että näitä samoja polkuja ovat kulkeneet monet kulttuuripersoonat ja sivistyneistö, olihan Vääksy heidän kesäparatiisinsa huvilaelämän kultakaudella jo sata vuotta sitten.

Vääksy vuonna 1959. Kuva: Reino Helosuo.

Kesäparatiisin vetovoima on säilynyt ja loppukesä huipentuu tänäkin vuonna kurkistukseen Vanhan Vääksyn elämänmenoon. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien pääviikonloppuna, lauantaina 10.9. järjestetään Avoimet ovet ja pihat & Sadonkorjuumarkkinat. Viime syksynä ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma osoittautui kertaheitolla yleisömenestykseksi.

Päivän aikana pääsee vierailemaan useissa yksityiskodeissa ja pihoissa sekä muissa vanhoissa rakennuksissa, joihin ei normaalisti ole pääsyä. Paikalliset yhdistykset, yritykset ja taiteilijat järjestävät kohteissa monenlaista ohjelmaa, kuten taide- ja valokuvanäyttelyitä, musiikkiesityksiä, pop-up -kahviloita ja -putiikkeja. Myös museoissa on päivän aikana avoimet ovet ja alueella pidetään opastettuja kävelykierroksia. Välimatkat voi taittaa myös Puksu-kaupunkijunan kyydissä, joka liikennöi koko päivän Vääksyn vanhan ja uuden keskustan välillä. Sadonkorjuumarkkinat lähiruoka- ja käsityötuotteineen levittäytyvät Päijännetalon edustalle kanavapuistossa, jossa on nähtävillä myös kotieläimiä ja tarjolla huvituksia koko perheelle.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietettiin Vanhassa Vääksyssä viime
vuonna ensimmäistä kertaa upeassa säässä. Kuva:
Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys.

Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys haluaa järjestämänsä tapahtuman kautta osoittaa kulttuuriympäristön arvot ja potentiaalin houkuttelevana asuinpaikkana tai matkailukohteena, joka synnyttää ympärilleen pienyrittäjyyttä. Vääksyn monet vanhat rakennukset ovat viime vuosikymmenen aikana heränneet eloon uusien yrittäjien myötä ja useat toimijat ovat inspiroituneet järjestämään hienossa miljöössä tapahtumia ja näyttelyitä vuodesta toiseen. Kanavan seutu on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, mutta valitettavasti sekään ei aina ole suojassa nykypäivän tehokkaamman rakentamisen vaatimuksilta. Tarpeellisen kehittämisen tulee yhdistyksen mielestä kuitenkin tapahtua kohteen ominaispiirteitä vaalien, jolloin alueen vetovoima säilyy ja vahvistuu.

Vääksyn kylänraittia. Kuva: Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys.

Tapahtumajärjestelyiden ohella Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys hoitaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta Norrlinin puistoa ja tuottaa tietoa kulttuuriympäristön arvoista yleisön saataville. Museoviraston tuella julkaistiin viime syksynä Vanhasta Vääksystä kertova kävelykierrosesite ja karttasovellus kartta.vanhavaaksy.fi. Yhdistys on myös osatoteuttajana Helsingin Yliopiston ja Lahden Ammattikorkeakoulun kanssa Päijänne-Leaderin rahoittamassa hankkeessa Kulttuuriympäristöstä hyvinvointia ja liiketoimintaa, joka toteutetaan vuosina 2016-2017. Hankkeen aikana mm. päivitetään kulttuuriympäristöohjelma Vääksyssä, laaditaan hoitosuunnitelmia arvoalueille ja vahvistetaan alueen identiteettiä ja liiketoimintamahdollisuuksia paikallisten tarinoiden avulla.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tämänvuotisen teeman Porukan paikat, yhteiset ympäristöt toteutusta ei tarvitse Vääksyssä kahta kertaa miettiä. Kanavamiljöö on kautta vuosisadan kerännyt ihmiset yhteen, sulutuksia seuraamaan, kanavapuiston tunnelmasta nauttimaan. Tervetuloa Vanhaan Vääksyyn!

Tutustu Vanhaan Vääksyyn verkossa: www.vanhavaaksy.fi

Teksti: Reetta Nousiainen, Vanhan Vääksyn Kehittämisyhdistys

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...