8.6.2016

Nyt bongaillaan porukoiden paikkoja eli yhteisiä ympäristöjä

Illan hämyssä rantakalliolla istuskelee porukka, aurinko laskee, häly hiljenee. Takana on päivän vaellus metsässä. Toisaalla kerrostalon pihagrilli rätisee kuumuuttaan ja talkoiden väki asettuu hyvin ansaitun makkaran paistoon. Puistossa virittää puolestaan soittimiaan joukko orkesterilaisia. Hetken kuluttua soittolavalta kuuluu musiikki, ja ihmiset seisahtuvat kuulemaan.

Lenininpuisto Helsingin Alppilan sydämessä on kaupunginosan
asukkaiden yhteinen kesäolohuone. Kuva: Päivi Maaranen 2015.

Kolme erilaista paikkaa ja porukkaa, erilainen tunnelma, erilaiset ajatukset, erilaiset merkitykset, sama hetki. Kaikkia porukoita yhdistää jokin tapahtuma ja paikka. Osa porukasta tuntee toisensa jo pitkältä ajalta, osa on juuri tutustunut, osa ei koskaan edes tule tuntemaankaan toisiaan.

Kuulumme kaikki erilaisiin porukoihin. Porukka voi muuttua päivän mittaan ja paikan mukaan. Yhden porukan sijasta olemmekin usein monenlaisten porukoiden jäseniä. Ja näillä porukoilla on omat paikkansa. Ne eivät välttämättä ole vain maantieteellisiä paikkoja, vaan myös esimerkiksi internetin sähköisiä kohtaamisareenoita.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana on tänä vuonna Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. Mutta mitä nuo paikat ovat? Ja mitä ovat niihin liittyvät porukat? Sitä mietitään myös Museoviraston Kulttuuriympäristön suojelun Facebook-sivuilla tämän kesän Bongaa kulttuuriympäristöä -sarjassa.

Oulun keskustassa sijaitseva Sanna Koiviston veistos
Ajan kulku symboloi lystikkäästi porukkaa paikassaan.
Kuva: Päivi Maaranen 2013.

Sarjassa esitellään kesän aikana useita kulttuuriympäristöjä, jotka ovat joko porukan paikkoja tai joihin liittyy porukka tai useampia. Paikat ovat hyvin erilaisia kohteita yksityisluontoisemmista kohteista hyvinkin julkisiin. Myös niiden historia ja nykyisyys ovat hyvin erityyppisiä.

Mutta mikä on sinun porukkasi tai porukkasi paikka? Mikä porukan paikka sinun mielestäsi kannattaa ehdottomasti bongata? Voit ehdottaa paikkoja vaikkapa Museoviraston Kulttuuriympäristön suojelun Facebook-sivun vierailijoiden julkaisuissa. Tai kommentoida Bongaa kulttuuriympäristöä -kohteiden keskusteluissa.

Kesä on nyt virallisesti alkanut, joten kaikki bongaamaan kulttuuriympäristöjä joko paikan päällä tai verkossa! 

Päivi Maaranen, Museovirasto

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...