23.4.2013

Vason muodonmuutos - myllystä korjausrakentamiskeskus ja näyttelytilat

Eläköön rakennus! juttusarjassa esitellään kohteita, joissa käyttötarkoitus on muuttunut. Sarjaan voi edelleen ilmiantaa rakennuksia tai rakennelmia!

Vason mylly 1960-luvulla ennen siilojen rakentamista.
Kuva: Uudenkaupungin museotoimi

Vakka-Suomen Osuusliikkeen (Vaso) mylly sijaitsee Uudessakaupungissa Kaupunginlahden rannalla, Pakkahuoneen vierasvenesataman kohdalla. Uudenkaupungin museon tietojen mukaan Vason mylly olisi rakennettu kolmessa vaiheessa 1939-1953. Myllyn toiminta loppui 1978, mutta Vason varastona rakennus toimi vielä 1980-luvulla. 1990-luvulta lähtien tiloissa on ollut ravintolatoimintaa.

Ravintolatoimintaa siiloissa.
Kuva: Uudenkaupungin museotoimi

Myllyn muodonmuutos alkoi varsinaisesti helmikuussa 2002, kun vanhat siilot purettiin. Vuonna 2003 valmistui Pakkahuoneen viereisen ns. Myllyrannan tontin asemakaavaluonnos. Kaavamuutos mahdollisti tonttijaon tekemisen ja rakennusoikeuden jakamisen omistuksen suhteessa. Kaupunki sai näin omistukseensa entisen Vason myllyn tiiliosan. Uusikaupunki oli tuolloin mukana EU-hankkeessa, joka suunnitteli rakennukseen ns. rakennusapteekkia.

Siilojen purkamista helmikuussa 2002.
Kuva: Uudenkaupungin museotoimi

Vuonna 2004 rakennukseen päätettiin kunnostaa tilat korjausrakentamiskeskukselle sekä merihistoriallisen yhdistyksen rakentamalle purjelaiva Warman pienoismallille, joka tähän asti oli ollut näytteillä Turussa Forum Marinumissa.

Warman pienoismalli on yli 6 metriä pitkä.
Kuva: Raine Asikainen

Korjausrakentamiskeskus toteutuu


Vuonna 2007 keskukseen aiottiin hakea yrittäjäpohjalta korjausrakentamisen ammattilaista, jonka toimenkuvaan kuuluisi myös korjausrakentamisneuvonta. Toimenpiteisiin yrittäjän hakemiseksi ei kuitenkaan tällöin ryhdytty.

Viisi vuotta myöhemmin, toukokuussa 2012 alkoi Uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto Novidan hallinnoima ”Osaamista korjausrakentamiseen” hanke, johon liittyi myös korjausrakentamiskeskuksen perustaminen. Näin lähes kymmenen vuoden kuluttua korjausten aloittamisesta rakennus saatiin tältäkin osin alkuperäisen korjaussuunitelman mukaiseen käyttöön.

Neuvontapisteen havaintomateriaaleja.
Kuva: Raine Asikainen

Vanhanajan liisteriä ja venemoottoreita


Tällä hetkellä myllyssä eletään sopuisaa rinnakkaiseloa meri- ja rakennushistorian kesken. Vason korjausrakentamiskeskuksesta saa tietoa vanhoihin rakennuksiin soveltuvista materiaaleista ja oikeaoppisista säilyttävistä korjausmenetelmistä.

Kiilalukkoliitos ja huvivene 1900-luvun alusta.
Kuva: Raine Asikainen


Käsikirjastossa voi tutustua alan kirjallisuuteen. Infopisteen yhteydessä olevasta korjausrakentamiskioskista voi ostaa uusia rakennustarvikkeita kuten pinkopahvia, vanhanajan liisteriä, nupinauloja ja rihmaa, heloja, pellavakaistaa ym. pientarvikkeita.

Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen kesäaikaan avoinna olevassa näyttelytilassa on monenlaista nähtävää. Warman pienoismallin lisäksi esillä on vanhoja venemoottoreita, haapio (haavsta tehty ruuhi) 1400-luvun alkupuolelta ja muuta vanhaa suviveneilyyn liittyvää materiaalia sekä merellisiä myyntituotteita. Kesäisin rakennuksen päädyssä toimii myös terassiravintola.

Monenmoista moottoria.
Kuva: Raine Asikainen

Raine Asikainen
Kirjoittaja on Ammatti-instituutti Novidan Osaamista korjausrakentamiseen -hankkeen projektivastaava, joka työskentelee korjausrakentamiskeskuksen neuvontapisteessä

Lisätietoja

Korjausrakentamiskeskus Vaso
Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys ry


Seuraava Eläköön rakennus! kohde esitellään ensi viikon tiistaina 30.4.2013

Lue myös lisää  vuositeemasta Eläköön rakennus! ja tule mukaan järjestämään ohjelmaa rakennusperintöpäiville!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...