8.9.2012

Pyhtää palkitsi rakennusperinnön vaalijan

Pyhtään museotoimikunta on myöntänyt Kivijalka-kannustuspalkinnon Irma Roitolle tunnustuksena ja kiitoksena rakennetun kulttuuriympäristön vaalimisesta Pyhtäällä. Palkinto jaettiin Euroopan rakennusperintöpäivien kunniaksi vanhaa rakennusta tai pihapiiriä ansiokkaasti hoitaneelle taholle. 

Irma Roiton kotitalo Mainiemi sijaitsee Purolan Alakylässä. Huvila rakennettiin vuonna 1892 erään pietarilaisen liikemiehen Terijoella sijainneen kesähuvilan mallin mukaan. Rakennus on venäläisine vaikutteineen jo sinänsä ainutlaatuinen ja kiintoisa kokonaisuus.

Irma Roiton isä Axel Sjöberg osti kiinteistön vuonna 1920 ja siitä lähtien huvila on ollut suvun omistuksessa. Roitto itse on hoitanut taloa huolella ja kunnostanut sitä pieteetillä, perinteisiä rakenteita vaalien. Jopa ikkunalasit ovat alkuperäiset.

Kivijalka-palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Pyhtään museotoimikunta haluaa palkinnolla kiinnittää huomiota Pyhtään monipuoliseen rakennusperintöön ja antaa tunnustusta sen eteen tehdylle työlle.

Rakennetun kohteen edellytykset olivat yli 70 vuoden ikä, sijainti Pyhtään kunnan alueella ja yksityis- tai yhdistysomistus.

Palkinnon jaossa kiinnitettiin huomiota kohteen kunnostusmenetelmien perinteisyyteen, onnistuneeseen ja perinteitä vaalivaan ylläpitoon ja muutosten toteutukseen, ilmeen ja rakenteellisten ratkaisujen sopusointuiseen kokonaisuuteen sekä siihen, kuinka hyvin kohde istui ympäristöönsä. Valintaan vaikuttivat myös saapuneet yleisöehdotukset, joista Mainiemi sai selkeän enemmistön.

Lisätiedot: Pyhtään musetoimikunta / vs. kulttuurisihteeri Ilana Rimón
kulttuuri @ pyhtaa.fi
0400 587 911 

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Upea talo. Tuolla tuli usein käytyä kesällä 1970-luvulla katsomassa Näkymätön mies tv-sarjaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole taloa enään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...