22.7.2014

Ei yhtään pöljempi pysäkki

Pöljän pysäkki on Siilinjärvellä Pohjois-Savossa sijaitseva pieni asemarakennus, josta on hyvää vauhtia tulossa kyläläisten yhteinen olohuone. Kyläyhdistys osti rakennuksen kunnalta 2013 ja remontoi yli satavuotiasta komeaa, mutta rapistumaan päässyttä vanhusta uuteen loistoon.

Pöljän pysäkki Katri Rautiaisen kuvaamana vuonna 1947.

Pöljän pysäkki on hyvä esimerkki uudenlaisesta seurantalosta. Tarve yhteisille kokoontumistiloille ei ole kadonnut minnekään, sillä työväen- ja maamiesseurantalojen sekä muiden alkuperäisten seurantalojen rinnalle tulee uusia kylä- ja kotiseututaloja, joita yhdistykset kunnostavat pääosin talkoovoimin. Usein seurantaloksi muutettava rakennus on vanha kansakoulu, mutta myös muita rakennuksia on otettu uuteen käyttöön.

Pihapiirin raivausta elokuussa 2013. Kuva: Aira Roivainen.

Vasta noin vuoden kestäneen kunnostusprojektin aikana Pöljän pysäkillä on korjattu katto, kunnostettu ikkunoita, maalattu sisätiloja ja ulkovuorta, rakennettu turva-aitaa ja tehty pihatöitä. Yksityiskohdatkin on entisöity huolella nimikylttejä ja lampunpidikkeitä myöten.

Elokuun toisena päivänä pysäkillä juhlistetaan avajaisia. Asemalla kun ollaan, ohjelmaan kuuluu sopivasti myös museojuna-ajelu. Tapahtuma on osa Seurantalopäivää, jota vietetään joka vuosi Euroopan kulttuuriympäristöpäivien yhteydessä.

Pöljän pysäkin kunnostusprojektia voi seurata pysäkin blogissa sekä Facebookissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa ,,,mummoni veli Hugo Lifländer oli -50 luvulla ratavahtina vai mikskä niitä kutsuttiin,kävin mummoni kanssa -50 alussa Pöljällä sukuloimassa,mutta en muista minkälainen asemarakennus oli ,kun Hugo-eno haki meidät aina resinalla Siilinjärven asemalta ja kyllä piikutyttönä pelkäsin jos jalka lipsahtaa resinasta alas radalle,sen muistan millainen oli ratavahdin talo siinä kallioleikkauksen kohdalla.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...