Pöljän pysäkki Katri Rautiaisen kuvaamana vuonna 1947. |
Pöljän pysäkki on hyvä esimerkki uudenlaisesta seurantalosta. Tarve yhteisille kokoontumistiloille ei ole kadonnut minnekään, sillä työväen- ja maamiesseurantalojen sekä muiden alkuperäisten seurantalojen rinnalle tulee uusia kylä- ja kotiseututaloja, joita yhdistykset kunnostavat pääosin talkoovoimin. Usein seurantaloksi muutettava rakennus on vanha kansakoulu, mutta myös muita rakennuksia on otettu uuteen käyttöön.
Pihapiirin raivausta elokuussa 2013. Kuva: Aira Roivainen. |
Vasta noin vuoden kestäneen kunnostusprojektin aikana Pöljän pysäkillä on korjattu katto, kunnostettu ikkunoita, maalattu sisätiloja ja ulkovuorta, rakennettu turva-aitaa ja tehty pihatöitä. Yksityiskohdatkin on entisöity huolella nimikylttejä ja lampunpidikkeitä myöten.
Elokuun toisena päivänä pysäkillä juhlistetaan avajaisia. Asemalla kun ollaan, ohjelmaan kuuluu sopivasti myös museojuna-ajelu. Tapahtuma on osa Seurantalopäivää, jota vietetään joka vuosi Euroopan kulttuuriympäristöpäivien yhteydessä.
Pöljän pysäkin kunnostusprojektia voi seurata pysäkin blogissa sekä Facebookissa.
2 kommenttia:
Hienoa ,,,mummoni veli Hugo Lifländer oli -50 luvulla ratavahtina vai mikskä niitä kutsuttiin,kävin mummoni kanssa -50 alussa Pöljällä sukuloimassa,mutta en muista minkälainen asemarakennus oli ,kun Hugo-eno haki meidät aina resinalla Siilinjärven asemalta ja kyllä piikutyttönä pelkäsin jos jalka lipsahtaa resinasta alas radalle,sen muistan millainen oli ratavahdin talo siinä kallioleikkauksen kohdalla.
Lähetä kommentti