6.9.2012

Rakennusperintö liikuttaa syksyllä

Jos metsään haluat mennä nyt, sekin onnistuu, kun Euroopan rakennusperintöpäiviä juhlitaan syyskuussa yli kolmellakymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. 

Päiviä vietetään patikoiden Lempäälässä, Kauhavalla ja Salossa. Lempäälässä Saarikonmäen laavulla tutustutaan partio- ja erätaitoihin ja nautitaan nuotion ääressä tikkupullasta ja nokipannukahveista. Kauhavalla patikoidaan Leipätiellä, joka johtaa Suomen suurimmalle siirtolohkareelle. Reitin varrella voi ihailla kivikautista asuinpaikkaa ja levähtää laavuilla. Salossa Aneriojärven luonto- ja kulttuuripolulla matkataan paikallishistoriaan kivikaudesta nykyaikaan.

Olympiatunnelmia Stadionilla
Kuva: L. Lohtander
Helsingissä Maunulan majalla kuullaan luento Keskuspuiston liikuntaympäristöjen historiasta, keppijumpataan ja tutustutaan uuteen luontopolkureittiin. Hietarannassa maalataan vanhan paviljongin julkisivua sekä kuullaan musiikkiesityksiä ja tietoiskuja rakennusperinnöstä. Kaupunkisuunnitteluvirasto johdattaa luennolla liikuntaympäristöjen pääkaupunkiin ja kävelykierroksella Taka-Töölön Eläintarhaan syntyneeseen liikuntaympäristöön. Suomenlinnassa puolestaan pääsee koko perhe urheilemaan.

Jyväskylässä valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon kuuluvalla yliopiston kampusalueella voi tutustua peruskorjattuun Liikunta-rakennukseen asiantuntijaluennoilla ja opastetuilla yleisökierroksilla. Keski-Suomen museon luennolla sekä opastetulla bussikierroksella tarkastellaan laajemmin Jyväskylää liikunta- ja urheilukaupunkina.

Tampereella kotiseutukävellään eri kaupunginosissa ja suunnistetaan Pyynikin alueen liikuntapaikoilla. Pispalassa piipahdetaan pihoihin ja pirtteihin tutustuen asuntojen, pihojen ja piharakennusten erilaisiin kunnostus-, laajennus- ja lämmitysratkaisuihin. Kaarilan koululla juhlitaan uudistettua pihaa liikuntaympäristönä.

Oulussa tutustutaan Pohjois-Pohjanmaalla urheilua varten rakennettuihin ja liikuntaan kannustaviin ympäristöihin seminaarissa ja opastetulla kävelyretkellä. Laajasta liikuntaympäristöjen valikoimasta nostetaan erityisesti esiin hyppyrimäet ja tanssilavat sekä liikunnan uusimmat muodot.

Kainuussa vietetään rakennusperintöpäivää Vuokatin urheiluopistolla. Urheiluopisto on liikuttanut yli 60 vuoden ajan kainuulaisia, suomalaisia ja liikuntaa harjoittavia ihmisiä eri puolilta maailmaa. Opiston alueella on nähtävissä monipuolisen liikuntaympäristön koko kehityskaari myös rakennuksissa ja ympäristön rakentamisessa.

Olympiatunnelmaan päästään Tuusulassa, jossa Münchenin 1972 kisojen 1500 metrin juoksun kultamitalisti Pekka Vasala kertoo mitä Olympiavoittoon vaadittiin ja muistelee omia tuntemuksiaan Olympialaisen kultamitalin voiton jälkeen. Hän myös valottaa Vierumäellä sijaitsevan Suomen Urheiluopiston historiaa ja rakentamista sekä opiston merkitystä koko Suomen urheilulle. Vasalalla on lisäksi mukanaan aito olympiasoihtu, johon kaikki voivat tutustua.

Euroopan rakennusperintöpäivien tapahtumien laaja skaala kuvaa rakennusperinnön monimuotoisuutta. Hyvin hoidettu rakennettu ympäristö on ihmisten hyvinvoinnin perusta - oli kyseessä sitten vaellusreitin laavu, lähikoulun piha tai valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon kuuluva kohde.


Löydä oma tapahtumasi kalenterista ja liikutu rakennusperinnöstä!


Juttu on alunperin julkaistu Rakennusperinto.fi-sivustolla.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...