26.3.2013

Pykälistö – vahtitupa-alueesta Design Alosen kulttuurikeskus


Eläköön rakennus! juttusarjassa esitellään kohteita, joissa käyttötarkoitus on muuttunut. Sarjaan voi edelleen ilmiantaa rakennuksia tai rakennelmia! 

Pykälistö on Jyväskylän Seppälänkankaalla sijaitseva VR:n vahtitupa-alue vuodelta 1898. Alueen alkuperäiset rakennukset (ratavartijan vahtitupa, ulkorakennus ja maakellari) on suunnitellut arkkitehti Bruno Granholm,  joka palkattiin vuonna 1892 päätoimiseksi arkkitehdiksi vastaamaan Rautatiehallituksen rakennustoiminnasta.

Kuva: Samuli Alonen

Rapistuneiden rakennusten pelastus


Vahtitupa-alueen rakennukset olivat pahasti rapistuneet, kun muotoilija Samuli Alonen osti Pykälistön vuonna 1999. Kunnostustyöt käynnistyivät jo saman vuoden keväällä.

Samuli Alonen ja isänsä, kuvataiteilija Kari Alonen, ovat käyttäneet alueen entisöintiin lukemattomia työtunteja. Projekti toteutettiin yhteistyössä Museoviraston ja Jyväskylän kaupungin rakennusvalvontaviraston kanssa. Myös Keski-Suomen ympäristökeskus (nykyään Keski-Suomen ELY-keskus) tuki Alosten työtä.

Kuva: Samuli Alonen

Paikkaa on määrätietoisesti kehitetty vuodesta toiseen. Reilussa kymmenessä vuodessa vahtitupamiljöö on valjastettu uusiokäyttöön asuin-, työ- ja näyttely-ympäristöksi. Alosilla on ollut työssään innovatiivinen, pelkäämätön, vanhaa rakennusperinnettä kunnioittava, mutta myös uudella tavalla hyödyntävä ote.

Pykälistö sai vuonna 2011 Keski-Suomen Vuoden  kulttuuriympäristöpalkinnon kunniakirjana ansiokkaasta työstä kulttuuriympäristön hyväksi. Palkinnon myönsi Keski-Suomen maakunnan kulttuuriympäristöryhmä.

"Citymuurahainen" Kuva: Samuli Alonen

 

Tilaa taiteelle


Kunnostustöiden lisäksi alueelle on tehty uusi ateljeerakennus vanhoin menetelmin. Käytöstä pois jääneelle junaradalle on hankittu näyttelytiloiksi neljä 1940 –luvun junavaunua, joita on myös mahdollista vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön.


Kuva: Samuli Alonen


Pykälistön galleriassa saa tutustua paitsi taideteoksiin myös taiteilijoihin. Uniikissa kulttuurikeskuksessa järjestetään myös näyttelyitä, joissa nuoret taiteilijat saavat näkyvyyttä.

"Citysalmon" Kuva: Samuli Alonen
Galleria ja kesänäyttelyt ovat auki yleisölle ja tiloja esitellään ryhmille ennakkovarauksella. Lämpimästi Tervetuloa!

Lisätietoja

 

Design Alonen
Rautatieasemat - arkkitehtuuria sadan vuoden ajalta (Rakennusperinto.fi)

Pykälistön esittelyn laativat Lasse Alonen, Samuli Alonen ja Hanna Hämäläinen.

Seuraava Eläköön rakennus! kohde esitellään tiistaina 9.4.2013.

Lue myös lisää  vuositeemasta Eläköön rakennus! ja tule mukaan järjestämään ohjelmaa rakennusperintöpäiville!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...