9.4.2013

Pyroll Areena - Palloilua perunavarastossa

Eläköön rakennus! juttusarjassa esitellään kohteita, joissa käyttötarkoitus on muuttunut. Sarjaan voi edelleen ilmiantaa rakennuksia tai rakennelmia!

Noin 50 vuotta sitten sokerijuurikkaan jalostustoimintaa, rehuperunan kuivausta ja ruokaperunan pakkausta harjoittava Itä-Suomen Raakasokeri Oy (IRO) rakennutti Pyhtäälle kookkaan (25 x 80 m) perunavaraston. Sokerituotannon loputtua Kotkassa varastohalli siirtyi kehitysyhtiön Cursor Oy:n omistukseen, joka vuokrasi hallin Pyhtään ratsastajat ry:n maneesikäyttöön ja myi maapohjan Pyhtään kunnalle.

Kuva: Jarno Kiintola

Uudet tuulet ja uusiutuvaa energiaa


2010-luvun puolivälissä alueella alkoi omakotirakennusbuumi, jolloin kunta suunnitteli kunnoltaan  heikenneen hallin purkamista ja rivitalojen rakentamista sen tilalle. Teollisuusneuvos Reino Uusitalo päätti kuitenkin tutkia hallin käyttömahdollisuuksia haluten pelastaa sen urheilun ja yleisötapahtumien toimintatilaksi.

Kuva: Raino Ojansivu
Kuva: Raino Ojansivu
Pitkän kaavoitusprosessin sekä rakennuksen ja tontin oston jälkeen kiinteistössä aloitettiin mittavat kunnostus- ja saneeraustyöt. Kehittämisyhtiö Sepra ry:n ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa toteutetun EU-rahoitteisen projektin myötä kunnostus- ja muutostöihin saatiin pieni määrä EU-tukea.

Hallin ulkoasu säilytettiin entisen kaltaisena, mutta sisätilat muutettiin liki täysin uutta käyttötarkoitusta varten. 60-luvulta ovat säilyneet komeat tukirakenteet, jotka nyt luovat uudessa käytössä olevalle tilalle oman leimansa.

Kuva: Jarno Kiintola
Rakennuksen lämmityksessä panostettiin maalämpöön ja tontille porattiin kahdeksan parin sadan metrin syvyistä lämpökaivoa. Jatkossa sähköä saattaa tuottaa myös oma pientuulivoimala.


Liikunnan iloa hallin täydeltä

 

Kuva: Jarno Kiintola

Tänään rakennus on aktiivisessa käytössä. Se toimii lähiliikuntapaikkana paikallisille asukkaille, kouluille ja päiväkodeille sekä alueella työssä käyville. Halli on myös palloilu-urheilun tukikohta, johon tullaan linja-autolasteittain kauempaakin. Tutumpien lajien lisäksi areenassa on mahdollista pelata esimerkiksi Padelia Suomen ensimmäisellä lajin sisäkentällä.


Kuva: Jarno Kiintola
Kuva: Jarno KiintolaRaino Ojansivu 
Kirjoittaja on Pyhtää-seura ry:n puheenjohtaja

Pyroll Areenassa järjestetään Euroopan rakennusperintöpäivien tapahtuma. Tapahtumatiedot löytyvät Rakennusperinto.fi:n kalenterista.

 

Lisätietoja:

Seuraava Eläköön rakennus! kohde esitellään ensi viikon tiistaina 16.4.2013.

Lue myös lisää  vuositeemasta Eläköön rakennus! ja tule mukaan järjestämään ohjelmaa rakennusperintöpäiville!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jo purkukoneita odottanut vanha perunavarasto - ratsastusmaneesi uudessa oivallisessa urheilun- ja kokoontumisten tilana.

Oivallinen teko taidetta, kulttuuria ja bisnestä ymmärtävältä "Neuvokselta"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...