16.12.2013

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu ratkesi

Kilpailun voitto meni Laatikaisen siskoksille Ouluun, kunniamaininnat Valtimoon, Kuortaneelle, Helsingin Viikkiin ja arkkitehtuurikoulu Arkkiin 


Ensimmäisen valtakunnallisen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voitto meni Ouluun Linnea, Juulia ja Emilia Laatikaiselle. Kilpailussa lapset ja nuoret ideoivat uusia käyttötarkoituksia rakennuksille, ja Laatikaisen siskokset ideoivat uuden käyttötarkoituksen omalle leikkimökilleen. Kilpailu innosti lapsia ja nuoria: kilpailuun saatiin 79 työtä maamme eri kolkista, nuorimmat osallistujat olivat 5-vuotiaita.

Kilpailu on osa Euroopan neuvoston Euroopan kulttuuriympäristöpäivät -hanketta (ent. Euroopan rakennusperintöpäivät). Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, teemana oli Eläköön rakennus. Esimerkkejä kilpailutöistä on verkkonäyttelyssä www.rakennusperinto.fi -sivustolla.

Laatikaiset voittoon visuaalisuudella ja kekseliäisyydellä


Linnea, Juulia ja Emilia Laatikaisen kilpailutyö oli havainnollinen, moni-ilmeinen ja toteutuskelpoinen. Yksittäisistä piirustuksista alkanut työ paisui tyttöjen innostuessa tehtävästä ja muuntui lopulta julkiseksi Eläköön leikkimökki -blogiksi. Blogi oli visuaalisesti viehättävä, innovatiivinen ja mikä parasta: kaikkien saavutettavissa. Idea nimenomaan oman leikkimökin muuntamisesta uuteen käyttöön – keppihevosten talliksi – ilahdutti palkintoraatia. Työ oli hienosti kytketty tyttöjen omaan elinpiiriin ja selvästi lähtöisin siskosten omista tarpeista ja ajatuksista.

 

”Kilpailutyömme ensimmäinen idea oli muuttaa leikkimökki kepparitalliksi. Sen toteutimme käytännössäkin. Ideoita alkoi virrata lisää, joten suunnittelimme leikkimökin elämänkaaren”, tytöt kirjoittavat blogissaan. Siskokset suunnittelivat leikkimökistä tallin jälkeen mm. nuorisotilan, viherhuoneen ja aikuisten olohuoneen. Laatikaisten blogi on osoitteessa elakoonleikkimokki.blogspot.fi

Linnea, Juulia ja Emilia Laatikainen palkitaan 500 euron stipendillä. Raati jakoi myös neljä kunniamainintaa. Kaikki kilpailuun osallistuneet saavat ympäristöministeriön kunniakirjan.

Kunniamaininnat Valtimoon, Kuortaneelle, Helsingin Viikkiin ja arkkitehtuurikoulu Arkkiin

 Valtimon peruskoululaiset olivat ideoineet kollaasitekniikalla uusia käyttötarkoituksia tyhjillään olevalle kansakoululle. Vanhaan koulurakennukseen ideoitiin päiväkoti, kahvila ja nuorisotila. Raati kiitti töitä siitä, että ne olivat visuaalisesti hienoja ja ideoina erittäin toteutuskelpoisia. Valtimon koulusta kunniamaininnan saivat: Pinja Heinoja ja Sara Sormunen, Anniina Honkasaari ja Lotta Pikkarainen sekä Martta Ahonen, Roope Hämäläinen ja Wilma Savolainen.


Kuortaneella Alvarin esikoululaiset ideoivat yhteistyössä Museohanke 2:n kanss mm. kylpylä- ja hotellitoimintaa väentuvalle ja vanhalle koululle. Työt olivat iloisia ja raikkaita ja visuaalisesti erittäin ansiokkaita. Alvarin esikoulusta kunniamaininnan saivat: Mira Möykkymäki, Nina Mäkinen, Eveliina Ala-Honkola, Iida Järvikangas ja Milla Mustapää, Egle Paulauskaife, Iiris Mäkelä, Iita Yli-Kuha, Minna Killinen, Elviira Kallioniemi, Veka Arosarka, Vilippus Honkala, Aapo Välimäki ja Elmeri Nevansuu, Janna Saarimäki ja Aleksi Anttila, Aurora Keski-Nisula, Aleksi Yliselä ja Vili Niemelä, Eveliina Lampimäki ja Akseli Keski-Nisula.


 Helsingin Viikin Normaalikoulun arkkitehtuurikurssilaiset ideoivat kilpailutyönään Lukiolaisten ladon. Lukiorakennuksen lähellä sijaitsevaan autioon latoon luotiin nuorten oma maailma. Kurssilaisten työssä oli käytetty erittäin monipuolisesti eri tekniikoita valokuvauksesta 3D-mallinnukseen. Kunniamaininnan saivat Salla Aaltonen, Marton Gunyho, Tuomas Kontinen, Katariina Korolainen, Jessica Nyyssönen, Teemu Palviainen ja Niklas Tapper.


Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin oppilaat ideoivat Lähimetsän aarreaitta -työssään mm. vanhainkodin ja lähiruokatuottajien tiloja Helsingin Kruunuvuorenrannan autiohuviloihin. Kunniamaininnan saivat Salli Tenhula, Pessi Fabritius, Venla Leinvuo, Ninni Norra, Kalle Nousiainen ja Aapo Toppila.

Erilaisten töiden kirjo ilahdutti raatia


Kilpailuun osallistuttiin hyvin monipuolisilla töillä. Kilpailutöissä oli valokuvia, videoita, 3D-mallinnoksia, tekstiä, pohjapiirroksia ja pienoismalleja – olipa leivottu muffinejakin! Niistä tosin saatiin vain kuva-aineistoa. Työt olivat erittäin korkeatasoisia, viehättäviä ja niiden eteen oli nähty vaivaa.

Kilpailuun saivat osallistua vähintään kahden hengen ryhmät, joiden jäsenet ovat syntyneet vuonna 1995 tai sen jälkeen. Kilpailun kriteereinä oli välittää onnistuneesti uusiokäytön merkitys, olla havainnollinen ja kertova sekä toteutettavissa. Lisäbonusta raati antoi, jos ideasta on tiedotettu myös ryhmän ulkopuolelle. Kilpailuun saapui peräti 79 työtä eri puolilta Suomea. Osallistujat olivat 5-18 -vuotiaita.

Kilpailun palkintoraatiin kuuluivat ympäristöministeriön, Museoviraston, opetushallituksen, Suomen Kotiseutuliiton ja Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran edustajat, jotka muodostavat myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien työryhmän.

Kilpailun taustalla Euroopan kulttuuriympäristöpäivät


Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on jokavuotinen tapahtuma, joka aktivoi ihmisiä toimimaan oman kulttuuriympäristönsä ja -perintönsä omaleimaisuuden puolesta ympäri koko Euroopan. Päivät koostuvat erilaisista paikallisista tapahtumista, joiden avulla herätetään keskustelua sekä edistetään paikallisen kulttuuriympäristön tuntemusta ja arvostusta. Tapahtumien pääajankohta on syyskuun toisena viikonloppuna.
Ensi vuoden kulttuuriympäristöpäivien ja kilpailun teemana on Näkymätön kulttuuriympäristö. Kilpailu avataan maaliskuussa 2014.

www.rakennusperinto.fi/kulttuuriymparistopaivat
www.europeanheritagedays.com
Esimerkkejä kilpailutöistä esitellään verkkonäyttelyssä


Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...