3.2.2014

Vuoden 2014 teemana Näkymätön kulttuuriympäristö

Kuinka niin näkymätön? 

Kulttuuriympäristö ei ole vain suojeltuja ja arvokkaina pidettyjä rakennuksia, vaan se voi olla jotain huomaamatonta tai rumaksi koettua. Näkymätöntä voivat olla myös menneisyydestä kertovat kohteet, maisemat, ympäristön äänet ja tuoksut tai kadonnut ympäristö. Kulttuuriympäristö sisältää myös tarinoita ja tapoja, muistoja, kokemuksia ja mielipiteitä. 
Unohdettu osa kulttuuriperintöä voi kertoa
mielenkiintoisia tarinoita

Kulttuuriympäristön muutoksissa näkyy myös arvojen muutos. Ennen arvostettu kulttuuriympäristö voi muuttua näkymättömäksi tai unohduksiin jäänyt nousta arvokkaaksi ajasta ja tulkinnasta riippuen.

Kansainvälistä näkyvyyttä

European Heritage Days – Euroopan kulttuuriympäristöpäivät – on koko Euroopan kattava valtava tapahtumien sarja. Suomessa tapahtuma on toteutettu Euroopan rakennusperintöpäivinä vuodesta 1992 vuoteen 2013. Vuonna 2014 nimi muuttui Euroopan kulttuuriympäristöpäiviksi. Uusi nimi ilmentää entistä paremmin päivien sisältöä ja tuo yhteen erilaiset toimijat järjestämään kulttuuriympäristön moninaisuudesta kertovia tapahtumia. Päiviä vietetään syyskuun toisena viikonloppuna eli 12.-14.9.2014.

Vuodesta 2014 alkaen myös arkeologista kulttuuriperintöä
esitteleviä tapahtumia toivotaan Euroopan
kulttuuriympäristöpäiville

Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia toteuttavat paikalliset toimijat. Etsimme yhdistyksiä, museoita, kouluja, virastoja sekä muita kiinnostuneita tahoja järjestämään tapahtumia. Tervetuloa mukaan!

Tänä vuonna Suomen tapahtumilla on mahdollisuus saada myös kansainvälistä näkyvyyttä Euroopan neuvoston uudella sivustolla. Tutustu vuoden 2013 pilottikohteisiin ja tapahtumiin: http://europeanheritagedays.com/. Pilottikohteet on esitelty vain englanniksi, mutta jatkossa sivustolla ovat käytössä myös kansalliskielet.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...