24.4.2014

Seurantalot avaavat ovensa syyskuussa

Monelle suomalaiselle seurantalot ovat tuttuja paikkoja: niissä joogataan, opetellaan askelia tanssikursseilla, käydään teatterissa tai ihan vain kahvittelemassa ja vaihtamassa kuulumisia. Niitä voi vapaasti myös vuokrata juhlia ja muita tilaisuuksia varten. Näitä taloja on Suomessa reilut pari tuhatta – selvästi enemmän kuin kirkkoja!

Etenkin pienemmillä paikkakunnilla talojen merkitys korostuu, mutta myös kaupungeissa on tarvetta yhteisille, ei-kaupallisille kokoontumistiloille. Esimerkiksi Helsingin Töölössä sijaitsevaa Hietalahden paviljonkia kunnostetaan parhaillaan kansalaisjärjestöjen käyttöön.

Vaikka seurantalot ovat määritelmän mukaan kaikille avoimia, voivat ne toisinaan olla samalla paikkakunnallakin asuville vieraita. Tuolla se nököttää, mutta miksi se on siinä ja ketkä siellä käyvät? Vajaakäyttöistä seurantaloa uhkaa myös rapistuminen. Mitä enemmän seurantalot houkuttelevat kävijöitä, sitä kirkkaammalta niiden tulevaisuus näyttää, ja sitä enemmän ne voivat antaa myös paikallisyhteisölle.

Ilmajoen työväentalon juhlasali odottaa vieraita. Kuva: Toive Tynjälä.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien yhteydessä syyskuussa vietetään myös Seurantalopäivää. Se tarjoaa kaikille seurantalotoimijoille mahdollisuuden avata talojen ovet ja kutsua tutut ja tuntemattomat kuulemaan, millaista toimintaa seurantaloilla on, ja miten siihen voi osallistua. 

Seurantalot ottavat varaslähtöjä kulttuuriympäristöpäiviin jo toukokuussa, kun Ilmajoen työväenyhdistys juhlistaa vappua 1.5. avoimien ovien merkeissä ja Töölö ry kutsuu talkoolaisia töihin ja tansseihin Hietsun paviljongille 10.5.

Tutustu Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin. Hietsun paviljonki on myös facebookissa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...