24.2.2016

Porukoiden ja yhteisöjen teemavuosi avattiin Helsingissä

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna teemalla Porukan paikat, yhteiset ympäristöt, joka nostaa yhteisöt esille. Teemavuosi käynnistettiin viime viikolla 17. helmikuuta ympäristöministeriössä Helsingissä pidetyssä avajaistilaisuudessa. Teemavuoden avasi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

”Me kaikki kuulumme lukuisiin erilaisiin yhteisöihin. Tapaamme toisiamme paikoissa, jotka ovat muodostuneet meille tutuiksi ja tärkeiksi. Käytämme, ylläpidämme, kunnostamme ja kehitämme näitä meille tärkeitä ympäristöjä. Toivon, että teemavuosi kannustaa yhteisöjä vaalimaan heille tärkeitä paikkoja,” ministeri Tiilikainen sanoi teemavuoden avajaispuheessaan.

Teemavuoden avasi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.
Kuva: Elina Kuismin, Suomen Kotiseutuliitto.

”Kaikki ovat tervetulleita järjestämään erilaisia tapahtumia kulttuuriympäristöpäiville syyskuussa sekä toimimaan yhteisen ympäristömme puolesta,” ministeri Tiilikainen myös kannusti.

Kulttuuriympäristön tekijät 2015 -palkinto siuntiolaisille sisaruksille

Tapahtumassa palkittiin viime vuoden Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voittajat. Voittajiksi nousivat siuntiolaiset sisarukset Hilla ja Linnea Sarviaho suvussa kulkeneen ompelukoneen tarinan kertoneella työllään. Avajaistilaisuudessa ministeri Tiilikainen ojensi sisaruksille onnittelukukat sekä 500 euron arvoisen palkintosekin.

Ministeri Tiilikainen onnitteli Kulttuuriympäristön tekijät 2015 -kilpailun
voittaneita Linnea ja Hilla Sarviahoa. Kuva: Elina Kuismin,
Suomen Kotiseutuliitto.

Myös vuoden 2016 tehtävä Kulttuuriympäristön tekijät- kilpailuun esiteltiin tilaisuudessa. Tänä vuonna kilpailussa esitellään lasten ja nuorten omia tärkeitä paikkoja otsikolla Meidän paikka. Kilpailuun voi osallistua 14.10.2016 mennessä. Lue lisää kilpailusta täältä.

Esityksiä kulttuuriympäristöistä ja vilkasta keskustelua

Avajaistilaisuudessa kuultiin myös esityksiä ja tietoiskuja kulttuuriympäristöteemasta ja erilaisista yhteisöistä. Voit tutustua avajaistilaisuuden esityksiin tarkemmin täällä.

Tilaisuuden loppupuolella päästiin vielä keskustelemaan ajankohtaisista asioista kolmen keskustelupöydän ympärille. Yhdessä pöydässä keskusteltiin ideoista ja vinkeistä kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin ja esille nousikin hyviä ajatuksia. Eräs yhdistys esimerkiksi suunnitteli järjestävänsä valokuvakilpailun alueensa nuorille ja toisaalla haluttiin nostaa oman kotiseudun taiteilijat esille.

Helsingin Säästöpankin vanhassa pankkisalissa oli mukavasti yleisöä.
Kuva: Elina Kuismin, Suomen Kotiseutuliitto.

Kulttuuriympäristökasvatusta pohtineessa pöydässä mietittiin muun muassa eri kanavia tuoda Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailua esille. Esimerkiksi nuorison idoleita ja erilaisia sosiaalisen median kanavia hyödyntämällä viesti kilpailusta voisi levitä tehokkaasti.

Kolmannessa keskustelupöydässä keskusteltiin kulttuuriympäristösitoumuksista ja niiden esille tuomisesta. Eri toimijoiden sitoumuksia ja muutenkin työtä kulttuuriympäristöjen parissa voi tuoda esille vaikkapa kevään aikana uudistuvassa Rakennusperinto.fi-palvelussa, jossa kerrotaan mielellään suuremmista ja pienemmistä teoista lähiympäristön hyväksi.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien avajaistilaisuus oli ilahduttavan keskusteleva ja innostunut, kiitos kaikille paikan päälle saapuneille ja tilaisuutta verkosta seuranneille. Avajaistilaisuuden tallenne löytyy Suomen Kotiseutuliiton YouTube-kanavalta.

Tänä vuonna Euroopan kulttuuriympäristöpäivien pääviikonloppua vietetään 9.-11.9.2016. Tervetuloa mukaan järjestämään tapahtumia!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...