10.2.2012

Rakennusperintö - siis mikä?

Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä lapsille tulee mieleen sanasta rakennusperintö. Sana kun ei taida kuulua kovinkaan monen peruskoululaisen (eikä totta puhuen vähän sitä vanhempienkaan) päivittäiseen sanavarastoon. Mitä sillä oikein tarkoitetaan?

Hauskimpia vastauksia saadakseen kysymys kannattaisi varmaan esittää kaikkein pienimmille koululaisille. Vähän isommilta voisi odottaa vastauksia, joissa rakennusperinnön ajatellaan tarkoittavan vanhoja kirkkoja, linnoja, kartanoita ja muita arvokkaita rakennuksia. Toisaalta moni varmasti epäilisi sanan tarkoittavan yksinkertaisesti perintönä saatavaa rakennusta, kuten suvun kesämökkiä. Vastaukset olisivat ihan oikein, vaikka rakennusperinnön käsitteen alle mahtuu paljon muutakin.

Oleellista ei kuitenkaan ole osata määritellä hienolta kuulostavaa käsitettä oikein. Tärkeämpää on johdatella lapset miettimään sitä, mitä ajatuksia rakennettu ympäristö herättää. Miksi ja miten erilaiset rakennukset on rakennettu? Millaista arvoa niillä on? Rakennusperintöä ymmärtämällä voi oppia ottamaan vastuuta omasta lähiympäristöstään ja tuntemaan paikallista historiaa. Samalla saa valmiuksia ottaa itse kantaa ympäristön suunnitteluun. Eikä näiden asioiden pohtiminen aikuisillekaan pahaa tee.

Koulut liikkeelle lähiympäristöön syyskuussa
                            
Kuva A-M Halme
Euroopan rakennusperintöpäivien tärkeimpiä tavoitteita on tehdä kulttuuriympäristöä ja rakennusperintöä tutuksi lapsille ja nuorille, joten toivotamme koulut erityisen tervetulleiksi osallistumaan rakennusperintöpäiville ja lähtemään liikkeelle lähiympäristöön perjantaina 7.9. - luonteva tapa viettää rakennusperintöpäiviä kouluissa on liittää ne esimerkiksi liikuntapäivään, kuten kulttuurisuunnistuksen viidellesadalle oppilaalleen järjestänyt Tampereen normaalikoulu teki jo viime syksynä. Ideaa saa kopioida!

Opettajat saavat suunnitella rakennusperintöpäivän ohjelmaa vapaasti, mutta valmiita työkalujakin on luvassa. Koulujen käyttöön on tulossa Opetushallituksen ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran valmistelema eri oppiaineisiin ja aihekokonaisuuksiin soveltuva pedagoginen oppimispaketti, jonka avulla lapset ja nuoret voivat tutustua liikunta- ja urheiluympäristöihin rakennusperinnön näkökulmasta. Aineisto on saatavilla elokuussa, ja siitä kerrotaan kevään mittaan lisää myös täällä.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...