9.2.2012

Urheiluympäristöjen äärelle

Vuonna 2012 Euroopan rakennusperintöpäivillä tarkastellaan kulttuuriympäristöä liikunnan ja urheilun näkökulmasta: Vuositeema Liikunta- ja urheiluympäristöt julkistettiin tänään. Tapahtumaviikonloppu on 7-9. syyskuuta, mutta teemaa pidetään esillä pitkin vuotta. 

Teeman julkistuksen myötä myös parhaillaan lukemasi rakennusperintöpäivien blogi sai virallisen lähtölaukauksen. Blogissa on vuoden mittaan luvassa kirjoituksia kaikesta rakennusperintöpäiviin ja vuoden teemaan liittyvästä. Haluamme antaa näkyvyyttä myös tärkeimmille yhteistyökumppaneillemme - kaikille rakennusperintöpäivien tapahtumanjärjestäjille!

Rakennusperintöpäivien teema on osuva suurten urheilutapahtumien vuonna: kesällä järjestetään Lontoon Olympialaiset, ja juuri ennen niitä Helsingissä kisataan yleisurheilun EM-kilpailuissa. Lisäksi vuoden mittaan muistellaan Helsingin Olympialaisia, joista tulee kuluneeksi 60 vuotta.

Salpausselän hyppyrimäet.
Kuva Museovirasto, Volker von Bonin.
Suomessa lasketaan olevan lähes 30 000 liikunta- ja urheilupaikkaa, joten paikallisilla liikunnan ja urheilun ympäristöillä on suuri merkitys ihmisten arjessa. Erilaiset liikuntapaikat urheilukentistä uimarantoihin ja halleista hyppyrimäkiin kuuluvat jokapäiväiseen elinympäristöömme ja ne ovat oleellinen osa rakennettua maisemaamme.

Vuositeeman tarkoituksena onkin lisätä liikuntaympäristöjen arvostusta. Teema Liikunta- ja urheiluympäristöt liittyy Museoviraston, Liikuntatieteellisen seuran ja Urheilumuseon hankkeeseen Hyvinvointi-Suomen liikuntaympäristöt
Materiaalit
Perinteisesti rakennusperintöpäivien teemanjulkistuksen yhteydessä on esitelty myös vuoden ERP-julkaisu, mutta tänä vuonna se ilmestyy vasta elokuussa. Kirja esittelee erityyppisiä liikuntapaikkoja ja niiden kehitystä arkisia liikunnan sijoja unohtamatta. Helsingin 1952 olympialaisten paikat saavat kokonaan kaksikielisessä kirjassa oman lukunsa. 

Kirja on entiseen tapaan ilmainen tapahtumajärjestäjille ja muille rakennusperintöpäivien toimijoille, kuten opettajille, museoille, kirjastoille ja yhdistyksille. Kotiseutuliitto ottaa jo nyt vastaan ennakkotilauksia. Myös opettajille on tulossa materiaalia elokuussa.

Teemaesite, kirjan ennakkotilausohje ja lisätietoa mm. tapahtumien järjestämisestä löytyy rakennusperintöpäivien nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...