7.3.2012

Vieraile verkkonäyttelyssä

Netistä löytyy hurja määrä kiinnostavia näyttelyitä. Museot.fi -palvelu listaa suomalaisten museoiden verkkonäyttelyt, ja hakukoneet löytävät vielä paljon lisää. Aiheiden kirjo kulkee Aallosta ylioppilaselämään  ja tuntuu kattavan melkein kaiken muunkin mahdollisen. Tutustua voi muun muassa Hotelli- ja ravintolamuseon hauskaan toteutukseen matkaruokailun historiasta.
Myös rakennusperintöpäivien vuoden teemaan Urheilu- ja liikuntaympäristöt sopivia näyttelyitä löytyy muutamia. Tutustumisen voi aloittaa vaikkapa Suomen Urheilumuseon Helsingin Olympialaisista kertovasta näyttelystä.

Sen kiinnostavinta antia on Muistojen kesä -osio, jossa voi tutustua Olympialaisten valmisteluihin ja kisakaupungin elämään. Samankaltainen, koululaisille suunnattu verkkotietopaketti on myös YLE:n kouluportti-sivustolla. Näyttelyitä katsellessa on ihailtava, miten sodasta vielä toipuva maa pystyi kaikkiin kisajärjestelyiden vaatimiin lukuisiin rakennusprojekteihin ja sai aikaan onnistuneet kisat, joita myös "viimeisiksi oikeiksi Olympiakisoiksi" on kutsuttu.

Helsingin Olympialaiset noteerattiin Simpsoneissakin. Kuva: Subtv Oy

Kiinnostava ja vuoden teemaan sopiva verkkonäyttely on myös Lapin maakuntamuseon Väsymättömät vaeltajat, joka esittelee Lapin matkailuhistoriaa. Sivusto kertoo Lapin matkailun alkaneen 1920-luvulla. 1940-luvulla sota tuhosi matkailuelinkeinon vuosiksi, mutta kiinnostus pohjoisen eksotiikkaan ei kadonnut. Massamatkailun aikakausi koitti 1960-luvulla, jolloin myös laskettelukeskusten rakentaminen alkoi. Maisema oli paikoin rajussa muutoksessa.

Samasta aihepiiristä jatkaa Matkailun historian tietokeskuksen sivuilta löytyvä, Urheilumuseon toteuttama Naiset tuntureilla -näyttely. Tiesitkö, että Suomessa juuri naiset olivat tunturihiihdon sekä laskettelun (eli "luikertelun"!) edelläkävijöitä?

Satakunnan museon sivusto puolestaan esittelee porilaisen urheilun nostalgiaa. Sivusto liittyy hankkeeseen, jossa tallennetaan urheiluhistoriaa ja -perinnettä. Museo kutsuukin urheilun historiasta kiinnostuneet porilaiset mukaan täydentämään näyttelyä omilla valokuvilla ja kertomuksilla.

Ryhtyisitkö verkkogalleristiksi tai virtuaalimuseon johtajaksi?

Osana rakennusperintöpäivien ohjelmaa voi toteuttaa myös oman verkkonäyttelyn. Näyttely voi esitellä vaikka paikkakunnan liikuntaympäristöjen historiaa ja nykypäivää. Hienon näyttelyn saa toteutettua helpostikin ilman erityistä teknistä osaamista, kun sen tekee esimerkiksi blogin muodossa. Satakunnan museon Pori, kesä ja kamera on tyylikäs esimerkki tällaisesta toteutuksesta.

Innostuitko suunnittelemaan rakennusperintöpäiville verkkonäyttelyä tai tiedätkö lisää vuoden teemaan liittyviä virtuaalinäyttelyjä? Vinkkaa niistä suoraan meille tai kerro muillekin alla olevassa kommenttikentässä. 

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...