20.3.2012

Kulttuuriperinnön Europa Nostra -palkinnot jaettiin

Joka vuosi kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra jakaa yhdessä Euroopan unionin kanssa palkinnot parhaista kulttuuriperintöhankkeista. Palkintoja voisi kutsua "kulttuuriperinnön Oscar-palkinnoiksi", sillä ehdokkaista seulotaan parhaat ensin kotimaassa, jonka jälkeen alan ammattilaisista koostuva raati valitsee yli parista sadasta ehdotuksesta Euroopan parhaat hankkeet.

Elokuva-Oscareita ei Suomeen ole juuri tippunut, mutta Europa Nostra -mittelöissä maamme on sen sijaan pärjännyt hyvin. Tänään julkistettujen palkinnonsaajien joukossa on joensuulaisen Tuupovaara-Seuran ”Työtä ja restaurointiosaamista Joensuun maaseudulle 2009–2012” -hanke, joka palkittiin Koulutus-sarjassa.

Hankkeessa pitkäaikaistyöttömät saivat työtä sekä mahdollisuuden kouluttautua restauroinnin ammattilaisiksi.  Palkintoraati kiitti hankemallia, jota voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa. Europa Nostran sivuilla voi katsoa lyhyen esittelyvideon hankkeesta ja Flickr-tilillä kuvia kunnostetuista rakennuksista.

Tupravan tuulimylly Enon Sarvingissa on yksi Europa Nostra -palkitun hankkeen 32 restaurointikohteesta.
Kuva: Hannu Piipponen.


Lisäksi erityismaininnan saivat suomalaisopiskelijoiden konservointihanke Italiassa, jossa kunnostettiin Alvar Aallon Venetsian biennaalliin suunnittelemaa paviljonkia. Toinen erityismaininta meni arkkitehti Benito Casagrandelle elämäntyöstä mm. Turun historiallisen keskustan pelastamiseksi. Lue lisää palkituista ja kunniamaininnan saaneista Kotiseutuliiton uutisesta.

Palkinnot luovuttavat kesäkuussa Lissabonissa järjestettävässä palkintotilaisuudessa EU:n kulttuuriasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou ja Europa Nostran puheenjohtaja tenori Plácido Domingo. Tilaisuudessa selviävät myös kuusi Grand Prix -voittajaa, joista yksi voi olla myös Joensuun restaurointihanke.

Suomeen on tullut menestystä edellisen kerran vuonna 2009, jolloin Kesälahden kellotapulin restaurointi sai yhden seitsemästä Grand Prix -pääpalkinnosta. Muut suomalaiset palkitut on listattu täällä
 

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...