30.4.2013

Bovallius-keskus - keskikoulun uusi elämä

Eläköön rakennus! juttusarjassa esitellään kohteita, joissa käyttötarkoitus on muuttunut. Sarjaan voi edelleen ilmiantaa rakennuksia tai rakennelmia!

Pieksämäen keskikoulu toteutettiin kutsukilpailun pohjalta vuonna 1968. Ensimmäisen palkinnon saanut Osmo Sipari oli toiminut koulusuunnittelijana aiemminkin (mm. Meilahden kansakoulu yhdessä Viljo Revellin kanssa, Heinäveden kansakoulu sekä Metsolan kansakoulu Espoon Tapiolassa). Sipari oli tullut tunnetuksi jo opiskeluaikanaan voitettuaan Sallan kirkon arkkitehtuurikilpailun yhdessä Eero Eerikäisen kanssa. 

 
Siparin arkkitehtuurissa betoni saa näkyä. Kuva: Reino Tapaninen

Keskikoulutoiminnan jälkeen rakennuksessa sijaitsi Pieksämäen lukio 1980-luvulta 2000-luvun alkuun. Lukion muutettua uusiin tiloihin rakennus oli tyhjillään monta vuotta, kunnes S. ja A. Bovalliuksen säätiö osti sen vuonna 2009.

Pieksämäen lukion piha palkittiin parhaana lukion pihana Vihervuonna 2000 - tässä voittanutta pihaa kunnostetaan ammattiopiston omien oppilaiden voimin vuonna 2011. Kuva: Reino Tapaninen

Käyttötarkoitus muuttuu - ja säilyy 

 

Säätiö peruskorjasi rakennuksen vanhusten hoivapalvelutiloiksi ja ammatillista erityisopetusta järjestäväksi oppilaitokseksi.

Purkutöitä. Kuva: Reino Tapaninen

Toiminnallisen integraation myötä palvelukoti ja ammattioppilaitos tekevät yhteistyötä, käyttävät yhteisiä resursseja ja toimivat yhdessä. Rakennuksessa toimiva ravintola palvelee oppilaitoksen ja palvelutalon asukkaiden lisäksi lähiseudun työpaikkoja.


Uusia pintarakententeita.
Kuva: Reino Tapaninen

 

 Korjaamista vanhaa säästäen 

 

S. ja A. Bovalliuksen säätiö on tunnettu kestävän kehityksen ja ympäristöä säästävän kulutuksen puolestapuhuja, alan aktiivinen toimija sekä koulutuksen järjestäjä.

Peruskorjaus toteutettiinkin ns. säilyttävällä periaatteella, jossa hyödynnettiin kierrätysmateriaaleja.  Ikkunoita, ovia ja muita rakenne- ja rakennusosia kunnostettiin. Talotekniikkaa korjattiin säästävästi.

Hoivapalvelutilojen uusi aula rakentumassa. Kuva: Reino Tapaninen

Palvelutalon asukkaille tehdään saunaa.  Kuva: Reino Tapaninen

Onnistuneen remontin jälkeen rakennus on kahden käyttötarkoituksen elävä kokonaisuus, jonka toiminnot tukevat toisiaan.

Yhteinen ravintola, katon äänenvaimennuslevyt ja valaisimet säilytettiin ja kunnostettiin.
Kuva: Reino Tapaninen

Reino Tapaninen
kirjoittaja on Opetushallituksen yliarkkitehti ja Bovallius-kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja, joka myös suunnitteli Bovallius-keskuksen peruskorjauksen


Lisätietoja:


Seuraava Eläköön rakennus! kohde esitellään ensi viikon tiistaina 7.5.2013.

Lue myös lisää  vuositeemasta Eläköön rakennus! ja tule mukaan järjestämään ohjelmaa rakennusperintöpäiville!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...