18.3.2014

Kadonnutta aikaa palauttamassa

Maisema on kerroksellinen, sanotaan. Ihmisen toiminta eri aikoina on jättänyt jälkiä ympäristöön, ja näiden merkkien lukutaito auttaa huomaamaan ympärillämme avautuvien aikatasojen rikkauden. Toistaiseksi noiden merkkien lukutaito on rajoittunut vain pienen asiantuntijajoukon keskuuteen, sitä pienemmän, mitä kaukaisemman menneisyyden jäänteistä on kysymys.

Parhaillaan käynnissä oleva Turun yliopiston ja VTT:n yhteistyöhanke Futuristic History tuo mahdollisuuden maiseman aikatasojen erotteluun ja näkyviin saamiseen kaikkien ulottuville. Hankkeessa tutkitaan yhdistetyn todellisuuden teknologian – tablettitietokoneen, älypuhelimen tai virtuaalilasien avulla olemassa olevaan maisemaan lisättyjen virtuaalisten kohteiden – käyttömahdollisuuksia museo- ja kulttuurimatkailualalla.

Hankkeen yhteydessä toteutettiin tableteille tarkoitettu sovellus Turun Pyhän Hengen kirkosta. Sovelluksen avulla kuka tahansa voi astua sisälle 1500-luvun lopulla rakennettuun ja 1600-luvun puolivälissä purettuun kirkkoon, josta nykyään ovat jäljellä enää perustukset paikalle 1980- ja -90 -luvulla pystytettyjen rakennusten kellaritiloissa ja paikalle perustetussa Pyhän Hengen kappelissa. Vaikka rakennus on kadonnut kauan sitten, voimme tablettia kääntelemällä nähdä sen kohoavan jälleen ympärillämme. Voimme kulkea kirkossa, katsella sisustuksen yksityiskohtia, kuunnella aikakauden kirkkolaulua tai lukea lisätietoa kohteesta – omassa olohuoneessamme tai paikan päällä kirkon raunioilla.

Futuristic History -hankkeeessa toteutettu tabletisovellus tuo
puretun Pyhän Hengen kirkon elävänä katselijan silmien eteen. 
Hämääntyä ei kuitenkaan saa, vaikka tabletti tuntuukin hetkeksi muuttuneen ikkunaksi suoraan menneisyyteen. Kyse on historiantutkimuksen tuottamasta tulkinnasta, ei menneisyydestä sellaisenaan. Tekniikan avulla tulkinta tarjoutuu tarkasteltavaksi, eikä enää ole suljettu raunioita katselevan historiantutkijan aivojen synkkiin sopukoihin.

Sovelluksen kauttaa kirkosta ja siellä olevista virtuaaliesineistä
saa myös lisätietoja. 
Hankkeen seuraavat kohteet ovat Turun Luostarinmäen käsityöläismuseo, Askaisten Louhisaaren linna sekä Turun keskusta-alue. Viimeksi mainitussa kohteessa pyritään, kuten Pyhän Hengen kirkon tapauksessakin, tuomaan esille kadonneita rakennuksia, tässä tapauksessa valokuvien muodossa. Luostarinmäellä ja Louhisaaressa rakennukset ovat kyllä jokseenkin hyvin säilyneitä, mutta pelkät seinät vailla ympärillä sykkivää elämää luovat kolkon ja kuolleen vaikutelman. Näihin kohteisiin tuotettava sovellus täyttää Luostarinmäen kadut ja Louhisaaren puistot lyhyillä tuokiokuvilla menneiden aikojen elämästä, Luostarinmäen tapauksessa vieläpä yhtenäiseen elämyksellisen seikkailun juoneen nivoutuneina.

Turun Pyhän Hengen kirkkoa esittelevän sovelluksen voi ladata Google Playsta ja AppStoresta nimellä Holy Ghost Church.

Lisää projektista:

http://trc.utu.fi/ar/research/futuristic-history/ 
http://ar.utu.fi/

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...